Traje istraga

Atentatori na motociklu u grčkog su novinara ispalili 17 metaka: ‘Nije bilo u njegovom stilu tražiti zaštitu’

Hina

Reuters

Reuters

U 52-godišnjeg novinara pucala su dvojica muškaraca na motoru, izvijestio je policijski izvor za AFP. Na mjestu događaja pronađeno je sedamnaest čahura metaka



Grčki premijer Kiriakos Micotakis zatražio je brzu istragu ubojstva novinara u subotu, nakon što su taj zločin već osudili vodeći dužnosnici EU, političke stranke i medijske kuće.


Micotakis je pozvao svog ministra policije Mihalisa Krisohoidisa na subotnji sastanak o slučaju ubojstva novinara, izvijestili su iz ureda premijera.


Giorgos Karaivaz, koji je radio za privatnu TV stanicu Star i vodio blog bloko.gr, nekoliko je puta ustrijeljen u petak dok je izlazio iz automobila ispred svoje kuće u južnoj atenskoj četvrti Alimos, objasnili su svjedoci. Vraćao se kući s posla.




U 52-godišnjeg novinara pucala su dvojica muškaraca na motoru, izvijestio je policijski izvor za AFP. Na mjestu događaja pronađeno je sedamnaest čahura metaka.


Europska komisija i povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava osudili su ubojstvo.


“Ubojstvo novinara gnusan je i kukavički čin”, objavila je na Twitteru čelnica komisije Ursula von der Leyen u petak.


“Europa se zalaže za slobodu, a sloboda tiska možda je najsvetija od svega i novinari moraju moći raditi sigurno. Moje misli su s obitelji Georgea Karaivaza i nadam se da će ubojice uskoro biti izvedene pred lice pravde”, dodala je von der Leyen.


Karaivaz je u 32-godišnjoj karijeri radio za neke od vodećih novina i TV kanala u Grčkoj.


“Bio je jedan od najiskusnijih izvjestitelja o kriminalu na tom području i kolege su ga izuzetno poštovale”, izvijestili su u izjavi novina esejskog sindikata Asieje.


Iz Federacije grčkih policajaca rečeno je da je Karaivaz bio zainteresiran za poboljšanje radnih uvjeta za provođenje zakona i da je “oštro kritičan prema bilo kome” tko stoji na putu njihovom sindikatu.


Iako su grčki mediji često na meti napada i vandalizma, ubojstva novinara su rijetka.


Neki novinari traže policijsku zaštitu, ali Karaivaz nije bio čuvan.


“Nije bilo u njegovom stilu tražiti zaštitu”, rekao je policajac koji je dobro poznavao Karaivaza za AFP, ali je htio ostati anoniman.


Pucnjava se dogodila u vrijeme kada su grčke vlasti dobile kritike zbog dodjeljivanja previše policijskih stražara kontroverznom TV voditelju, a slučaj se još uvijek istražuje.


U 2010. godini radijski menadžer, bloger i istraživački novinar Sokratis Giolias ubijen je ispred svoje kuće, a slučaj nikada nije riješen.