ON LINE KONFERENCIJA

Projekt Smartmed: Digitalnom tehnologijom i pametnim turizmom redefinirati budućnost

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marin ANIČIĆ

Foto Marin ANIČIĆ

Projekt Smartmed je europski projekt vrijedan tri milijuna eura  koji povezuje 13 partnera iz  devet mediteranskih zemalja, a u kojem je vodeći partner upravo MINTS



Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) u ulozi vodećeg partnera projekta Smartmed u suradnji s tvrtkom za savjetovanje Apsolon, organiziralo je danas on line konferenciju Smartmed – izazovi i prilike za razvoj pametnog turizma u Hrvatskoj. Projekt Smartmed, naime, je europski projekt vrijedan tri milijuna eura  koji povezuje 13 partnera iz  devet mediteranskih zemalja, a u kojem je vodeći partner upravo MINTS.


Državni tajnik Tonči Glavina, kazao je tom prilikom kako je  Smartmed odličan alat za daljnje planiranje turizma, dok je Ksenija Slivar iz MINTS-a pojasnila je kako je nastao projekt pripremljen u oviru IntrregMed programa, a koji uz ostalo definira i jačanje upravljačkih kapaciteta na Mediteranu.


Očekivani rezultati projekta tako su zajednička platforma, ojačati kapacitete svih dionika u turizma te jačati konkurentnost kroz održiv smart poslovni model. Model će se testirati kroz šest pilot inicijativa, nakon čega se izrađuje e-learning platforma s radionicama za dionike u turizmu, a ta iskustva će se u konačnici ugraditi u nacionalne i EU politike kako bi se unaprijedilo razvoj turizma u budućnosti. Planira se okupiti 150 raznih turističkih dionika, uz ostalo i male i srednje poduzetnike, strukovne škole, udruge i druge.




Na konferenciji je rečeno kako pametni turizam podrazumijeva održivost, suradnju i participaciju, kao i nezaobilazan ljudski kapital. Pametni model razvoja je posto jako korišten termin u koji ulazi puno toga. Digitalna tehnologija je ono na što se pametni turizam danas naslanja. Međutim, u konceptu pametnog turizma su vrlo važni i održivost u odnosu na zaštitu okoliša, ali i ekonomsku, sociokulturnu, pa i zdravstvenu održivot. Tu je i suradnja, kao i nezaobilazan ljudski kapital.


–  Ovo je prilika u ovoj krizi da ponovno razmislimo što za nas jest i može biti pametni turizam, kada smo izloženi zdravstvenoj, demografskoj i klimatskoj krizi, ali i mogućnostima koje nam daju nove tehnologije, kazala je Ivana Novoselec, direktorica za pametnu upravu Apsolona.