Partijski dosje tvrdog desničara

Kako je 1985. pisao mladi komunist Sačić: ‘Oduvijek mi je bila želja slijediti Titov put i čuvati našu domovinu od svih napada’

P. N.

foto: Patrik Macek/PIXSELL

foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sadržaj njegove članske dokumentacije, pišu Novosti, seže u kasne osamdesete godine i pokazuje da je, među ostalim, radio u sektoru jugoslavenske milicije zaduženom za čuvanje partijskih funkcionera i simbola jugoslavenske državnosti



Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić u javnosti je ponajviše poznat kao ratni načelnik sektora specijalne policije, kojeg se optuživalo da je zataškavao zločin u Gruborima, ali i kao tvrdi desničar doslovno alergičan na sve što ima veze s bivšom državom i koji javno traži zabranu petokrake u javnom prostoru.


Novinar Novosti Hrvoje Šimičević otkrio je, međutim, zanimljive detalje iz Sačićeve prošlosti. Sadašnji “suverenist” 1985. se u službenom dokumentu opredijelio kao – Jugoslaven, bio je uvjereni član Saveza komunista, a kao mladić je pisao nježnu posvetu maršalu Josipu Brozu Titu, obvezujući se da će prenositi njegovu revolucionarnu misao.


Sve se to nalazi u Sačićevom partijskom dosjeu, koji se nalazi u Hrvatskom državnom arhivu. Sadržaj njegove članske dokumentacije, pišu Novosti, seže u kasne osamdesete godine i pokazuje da je, među ostalim, radio u sektoru jugoslavenske milicije zaduženom za čuvanje partijskih funkcionera i simbola jugoslavenske državnosti, od zgrade Saveza komunista do Titove vile Zagorje. U partiji je bio član samoupravne radničke kontrole Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova.




U partiju je Sačić primljen 1980. godine.


‘Oduvijek mi je bila želja da postanem članom Saveza komunista Jugoslavije, da budem nosioc progresa, napretka, branioc u prvim redovima Naše domovine od svih vrsta napada, da nastavim gdje su drugi stali, da slijedim Titov put i Njegova djela. Ta želja ispunila mi se, stekao sam povjerenje drugova, radom koje ću i ubuduće opravdati, a oni su zauzvrat nagradili mene, jednom odlikom koja me potiče da još više radim i na svakom koraku izgrađujem Titovu misao’, napisao je 1980. godine sedamnaestogodišnji Sačić, otkrile su Novosti.