TanTanatos

Riječki Putokazi predstavili novi singl: “Ako nisi upoznao tamu, nećeš znati cijeniti svjetlost”

Sandy Uran

Putokazi

Putokazi

Koncertno predstavljanje albuma »Meandri« bit će ovoga petka na Brijunima



Zbor Putokazi jedan je od najpoznatijih riječkih zborova. Njihov glazbeni opus odiše inovativnošću, a u vrijeme obilježeno pandemijom koronavirusa oni ne miruju. Imamo tako priliku predstaviti njihov najnoviji uradak koji su i sami odlučili promovirati u ovim vremenima u znaku »novo normalno«.


Od njihove članice i poznatog radijskog glasa Vedrane Lisice Pavlović doznali smo pojedinosti o novom singlu i nastupu na Brijunima. Evo što je istaknula: – Nakon inspirativnog singla »Imam nekog koga nemam«, Putokazi donose treći singl s novog albuma »Meandri«.


Riječ je o novom čitanju skladbe »TanTanatos« s prepoznatljivim simfo pasažima glazbenika Filipa Franka koji će osvojiti inovativnim zvukom i kolažom atmosfera koje se skladno prelijevaju iz jedne u drugu.




Pjesma se predstavlja javnosti i videoremiksom autorice Gee Rajić snimanom u unutrašnjosti Istre, kraj Buzeta, na Lindaru, Pazinskom potoku te u crkvi sv. Marije na Škrilinah kraj Berma.


Autorica teksta, glazbe i vokalnih aranžmana na albumu »Meandri« je Miranda Đaković, a uz nju se kao producenti potpisuju glazbeni aranžeri albuma Zoran Majstorović i Iztok Turk. Vokalne izvedbe potpisuju: Jasmina Sokoli, Antonia Svetina, Helena Živković, Magda Martedić Šimac, Dolores Marinić, Vedrana Lisica Pavlović, Mia Doričić, Branka Matić Dereta, Tea Mirth i Miranda Đaković.


Valja napomenuti da legendarni riječki Putokazi ove godine slave punih trideset i šest godina postojanja novim albumom naslovljenim »Meandri«. I kao što ističu glazbeni kritičari: – Iz albuma u album, iz generacije u generaciju, kroz više od 400 pjevača, Putokazi hrabro istražuju, promišljaju glazbu izvan okvira i s prepoznatljivim osmijehom čuvaju ono na što se danas rijetko nailazi – predanost ideji i pristup izbrušen do savršenstva.


Album »Meandri« predstavila nam je i njihova utemeljiteljica Miranda Đaković kazavši: »Odlučili smo zagrebati najdublje. Uronili smo u novi projekt od početka do Smrti.


Skladbe u Meandrima putovanja su koja izmjenjuju tijek, korita Rječine, oštro i krivudavo, ali uvijek s konačnim ciljem. Konačnim poput Smrti, koja je uvijek na koncu novog početka. Vrijeme je za krik.


Za potragu za izgubljenim nama Samima. Za ljubavlju, suradnjom, dobrim i Svjetlom. Samo, kako ponovo spoznati vrline toplog Sunca i Života? Ako nisi upoznao tamu, nećeš znati cijeniti Svjetlost. Ako ne poštuješ Tugu i Smrt, nećeš znati poštovati Život«.


Koncertno predstavljanje albuma »Meandri« održat će se na Brijunima ovog petka, 14. kolovoza, u vrtu Etnografskog muzeja na Velom Brijunu, unutar sezone Kazališta Ulysses 2020. gdje će publika uživo moći iskusiti i uživati u punini umjetničkog izričaja Putokaza, u njihovoj glazbeno – scenskoj interpretaciji koja uvijek iznova očarava.