Gaženje tradicije

Prekipjelo im: Dižu tužbu protiv ministarstva koje je dovuklo lažne zvončare u Berlin

Biljana Savić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Zvončarska tradicija ne trpi interpretaciju jer se ne radi o folklornom nastupu, već o ritualu koji zvončara kao čuvara tradicije duboko veže s korijenima, precima i krajem u kojem živi, poručila je Šebalj



VIŠKOVO – ​ O očuvanju i zaštiti tradicijskih običaja i kulturne baštine zbog nastupa lažnih zvončara na »Zelenom tjednu« u Berlinu, jučer su govorili predstavnici Halubajskih zvončara, Brgujskih zvončara, turističkih zajednica Viškovo i Matulji te Općina Viškovo i Matulji.


Zeleni tjedan


Iznijeli su kronologiju događaja u Berlinu koja je sve povrijedila, zbog čega su angažirali odvjetnicu Katju Jajaš koja je također bila na konferenciji za novinare i najavila da će najvjerojatnije podnijeti tužbu ili protiv Ministarstva poljoprivrede koje je organiziralo lažno predstavljanje lažnih zvončara, ili Ministarstvo kulture koje nije reagiralo da zaštiti svoju kulturnu baštinu.


Kako je kazao predsjednik Udruge Halubajski zvončari Damir Host, Ministarstvo poljoprivrede i HGK obratili su se Halubajskim zvončarima prije izvjesnog vremena ponudivši im suradnju na poljoprivrednom sajmu prehrane i vrtlarstva »Zeleni tjedan 2020.«, koji se održavao u Berlinu od 17. do 26. siječnja.




– Nakon toga kontaktirala nas je i REAL grupa sa željom da ugoste zvončare dva dana vikenda tijekom radnog vremena sajma i zatražila financijsku ponudu za pet zvončara, uključujući put i smještaj u Berlinu, na što sam ja, kao kontakt osoba, odgovorio da ćemo njihovu ponudu razmotriti na sastanku našeg Upravnog odbora.


Ponuda je razmotrena i na sastanku odbijena zbog ranije prihvaćenih obaveza u istom terminu, ali i pravila naše Udruge da ne prihvaćamo gostovanja s manje od dvadesetak zvončara. REAL grupa zamolila nas je za preporuku neke druge zvončarske grupe pa smo predložili Brgujske zvončare.


Zanimala ih je i mogućnost posudbe ili kupovine zvončarske odore, no odgovorio sam da ne posuđujemo, niti prodajemo odore. Nakon toga je moja komunikacija s njima završila, REAL grupa je kontaktirala Brgujske zvončare, a potom je komunikacija prestala. Organizator je nakon odbijenice i od Brgujskih zvončara očigledno odlučio, bez znanja i suglasnosti obje grupe zvončara, angažirati FA »Ivan Goran Kovačić« iz Zagreba.


Temeljno znanje


Zamjenica načelnika Općine Matulji i autorica Zvončarske muzejske zbirke Eni Šebalj kazala je da je Općina Matulji Ministarstvu kulture uputila reagiranje na povredu Brgujskih zvončara i svih zvončara Općine Matulji te Halubajskih zvončara koji se nalaze na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine svijeta uz zahtjev za zaštitom zvončara i zvončarske tradicije.


– Posebno zabrinjavajuće je to što se sve odigralo uz podršku najviših instanci Republike Hrvatske pred 3.500 uzvanika među kojima su bili visoki dužnosnici iz Hrvatske i svijeta. Ovaj nastup ozbiljna je povreda, nepoštovanje i nepoznavanje tradicije i zvončara koji se nalaze na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine.


Predstavljanje tradicije zahtijeva barem osnovna znanja ili barem poštovanje tradicije. Temeljno znanje o zvončarima je da zvončar nije maškara, da se u zvončara nije moguće obući, da zvončarska tradicija ne trpi interpretaciju jer se ne radi o folklornom nastupu, već o ritualu koji zvončara kao čuvara tradicije duboko veže s korijenima, precima i krajem u kojem živi, kazala je Šebalj, a to je ujedno i dio reagiranja koje je u ime Općine Matulji poslala Ministarstvu kulture.