Konačni rezultati

Identificirani posmrtni ostaci Marije Krucifikse Kozulić

Mirjana Grce

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Analiza, provedena kao dio postupka za proglašenje blaženom i svetom Marije Kozulić, pokazala je da su posmrtni ostaci koje su forenzičari izvadili iz njezinog groba na Groblju Kozala doista njezini



Ovogodišnji Dan Družbe sestara Presvetog Srca Isusova bio je za tu riječku redovničku zajednicu poseban po tome što je konačno dobila rezultate identifikacije posmrtnih ostataka utemeljiteljice Družbe Marije Krucifikse Kozulić.


Analiza je provedena kao dio postupka za proglašenje blaženom i svetom Marije Kozulić, i pokazala je da su posmrtni ostaci koje su forenzičari izvadili iz njezinog groba na Groblju Kozala doista njezini.


– Na 121. obljetnicu utemeljenja naše Družbe, forenzičar prof. dr. Dragan Primorac javio nam je rezultate identifikacije, forenzičke DNA analize zemnih ostataka naše Majke utemeljiteljice. S potpunom sigurnošću utvrđeno je da su posmrtni ostaci Službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić doista njezini.




Zbog toga smo posebno radosni i zahvalni Bogu, jer sada možemo pohraniti njezine identificirane zemne ostatke. To su relikvije prvoga reda. U postupak analize uloženo je puno truda, počev od riječkog tima forenzičara, zatim i splitskog tima, a zauzimanjem prof. Primorca ta zahtjevna analiza je nastavljena i zaključena u Penn Stateu u SAD-u, gdje ju je radio stručni tim pod vodstvom prof. dr. sc. Mitchella M. Holandea.


Svima smo im zahvalni. Naša Družba je uvijek posjećivala grob naše Majke utemeljiteljice na groblju Kozala, a sada je na nama da njezine zemne ostatke dostojno pohranimo u kući u Ulici Pomerio u kojoj je Družbu osnovala, u kojoj je djelovala i preminula na glasu svetosti, 29. rujna 1922. godine, objasnila je s. Dobroslava Mlakić, vrhovna predstojnica Družbe i voditeljica kauze Marije Kozulić.


Družbu sestara Presvetog Srca Isusova, koja je jedina riječka autohtona redovnička zajednica, je Marija Kozulić u svome rodnom gradu utemeljila 6. srpnja 1899. te je taj datum i Dan Družbe. Rijeka i puno širi krajevi pamte je ne samo kao utemeljiteljicu Družbe, već i zbog njezinog golemog karitativno-socijalnog i odgojno-obrazovnog rada.


Potpuno je bila posvećena djeci i mladima, prvo u Rijeci, kasnije i na Krku. Njezin Zavod u Rijeci u Ulici Pomerio imao je sirotište, dječji vrtić, osnovnu školu, oratorij, razne tečajeve domaćinstva, zatim pianina, stranih jezika.


Zbog svojeg velikog humanitarnog djela već je za života nazivana Riječka Majka. Od 2013. godine za nju se vodi i sada već bliži kraju biskupijski dio postupka za proglašenje blaženom i svetom.


Dan Družbe proslavljen je svečanim misnim slavljem koje je u crkvi Majke Božje Karmelske, uz kuću maticu Družbe na Donjoj Drenovi, predvodio mons. dr. Ivica Petanjak, biskup krčki.