Sardelice su najbolje na gradele. Ne prepečene, no zanimljive su i u kombinaciji s narančom, dobre u brodetu i finoj marinadi. Pritom ne treba zaboraviti onu staru kako srdela pliva tri puta, u moru, u maslinovu ulju te na kraju u – vinu
Čisti li se od glave ili repa?! Ma i nije bitno! Bitno je da je ona – IN. I to je definitivno bila prošlog tjedna kada je u Rijeci održana manifestacija Srdela je IN u okviru koje je šest riječkih konoba i restorana na meniju imalo za tu priliku osmišljena jela od – čega drugog nego srdela.
Svoje kreacije na temu otkrila nam je ovaj put Mira Dražić, šefica kuhinje restorana u riječkom hotelu Continental, uz smiješak dodajući kako su joj osobno srdelice najbolje na gradele. Ne prepečene. No za novu riječku gastromanifestaciju osmislila je zanimljive kombinaciju srdele s narančom, pokazala kako napraviti brodet od srdela, kao i finu marinadu. Pritom ne zaboravljajući onu staru, kako srdela pliva tri puta – u moru, u maslinovu ulju te na kraju u – vinu.
– Srdelice i inćuni su jako dobri i na lešo. Prokuhaju se kratko u vodi s limunom. Posloži ih se u posudu pa pospe sjeckanim češnjakom i peršinom. Na kraju se sve zajedno začini maslinovim uljem i sokom od limuna, rekla je Dražić.
Jedna sasvim drukčija kombinacija je ona s kapulom, doznajemo.
Riječ je o tome da se kapulu skuha te izdubi. Izdubljeni dio se ne baca, već se koristi za nadjev. Nasjecka se i poprži na maslinovu ulju. Potom se dodaju narezana crvena paprika, pomidor, masline, očišćene srdele (mogu i slane). Pomidor se doda pred sam kraj, nakon čega se sve skupa zgusne krušnim mrvicama te začini solju, paprom i origanom. Nadjevom se napune »posudice« od kapule i zapeku u pećnici.