Priznanje velikim redateljima

Bulajiću i Zafranoviću nagrade »50 godina« MFF-a

Hina



ZAGREB Veljko Bulajić i Lordan Zafranović ovogodišnjici su dobitnici nagrade »50 godina« Motovunskog filmskog festivala (MFF), koja će im biti dodijeljena u okviru ovogodišnjeg izdanja Festivala koji će se održati od 28. srpnja do 1. kolovoza, a na kojem će dvojica redatelja biti počasni gosti.


Nagradu dodjeljujemo dvojici autora koji imaju više razlika nego sličnosti, ali ih povezuje i da su film odabrali još u najranijoj mladosti i ostali mu vjerni cijeli život, a upravo je to smisao, odati počast profesionalcima čija je upornost opstajanja u nemirnim vodama filmske industrije nadišla pola stoljeća, stoji u današnjoj obavijesti MFF-a.


Plodni opusi, rekordne gledanosti, veliki festivali, suradnja s najvećim glumačkim imenima, ali i kontroverze, usponi i padovi, sve to čini bogate karijere dvojice vodećih redatelja naše kinematografije, a MFF toj ustrajnosti da ‘i u dobru i zlu’ ostanu vjerni svojoj filmskoj misiji, odaje priznanje nagradom »50 godina«, dodaje se.




Bulajić je snimio »Bitku na Neretvi«, spektakl jugoslavenske kinematografije koji je bio nominiran za Oscara i za koji je plakat izradio Picasso, no već je i za svoj prvijenac »Vlak bez voznog reda« dobio Zlatnu arenu, a taj film bio je i u glavnom programu festivala u Cannesu. U gotovo šest desetljeća neprekinute karijere snimio je dvanaest dugometražnih igranih filmova, od kojih će se u Motovunu svečano prikazati njegov film »Uzavreli grad«.


Zafranović je najprije radio kratke i eksperimentalne filmova, stekao zvanje majstora amaterskog filma, a školovao se na praškoj FAMU gdje je kasnije kao magistar režije i predavao. Autor je više od 80 filmova, a najviše je priznanja zaslužio ratnom trilogijom, od koje je »Okupacija u 26 slika«, prikazana u glavnoj selekciji Cannesa. Ratna trilogija donijela mu je i niz osporavatelja, što je također konstanta njegova rada – priznanja, uspjesi, ali i osporavanja.


Nagradu »50 godina« dosad su dobili Branko Bauer, Tomislav Pinter, Vatroslav Mimica, Borivoj Dovniković Bordo, Radojka Tanhofer, Ivanka Forenbacher, Fedor Škubonja, Relja Bašić, Zvonimir Berković, Želimir Zagotta, Željko Senečić, Duško Jeričević, Semka Sokolović Bertok, Vanja Drach, Marija Kohn, Šime  Šimatović, Mia Oremović, Nedjeljko Dragić, Ivo Krištof, Miljenko Prohaska.