Politiziranje smrti članice IDS-a Martine Duras Pauletić

Kajin traži punu istinu: Boris Miletić se mora podvrgnuti testiranju

Edi Prodan

Uvjeren sam da je Miletić ispravan, no da bi to dokazao apsolutna mu je i neodgodiva obaveza da se podvrgne testiranju na drogu, smatra saborski zastupnik IDS-a



Smrt Martine Duras Pauletić, zaposlenice pulske gradske uprave i članice IDS-a, posljednjih je dana dobila potpuno neočekivani nastavak. Podsjetimo, Duras Pauletić je pronađena mrtva 10. lipnja u stanu u Puli. Obdukcijom tijela utvrđeno je kako je smrt nastupila uslijed trovanja ugljičnim monoksidom, ali je očevidom isključen tehnički kvar na plinskim trošilima. 


Još jednom izražavamo duboku sućut obitelji i prijateljima nesretno preminule Martine Duras Pauletić, stoji u jučerašnjem priopćenju IDS-a koje potpisuje predsjednik stranke Ivan Jakovčić. Usprkos velikoj boli i tuzi – ističe se u priopćenju – od nadležnih institucija, osobito Ministarstva unutarnjih poslova i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske tražimo da krajnje profesionalno odrade svoj posao kako bi se razjasnile sve činjenice i raščistile sve eventualne nedoumice oko smrti ove mlade žene. Jednako tako, tražimo da se o tome odmah izvijesti javnost. Korištenje tuge jedne smrti u političkoj borbi, čemu smo svjedoci bili proteklih dana, jadno je i bijedno od strane svakog pojedinca. IDS se nikada nije niti neće spuštati na takvu razinu političke komunikacije. Želimo vjerovati da je svima cilj samo istina – u protivnom svjedočimo najnižim ljudskim porivima i metodama za postizanje nečijih osobnih interesa, bez empatije za žive i sućuti za umrle, stoji u priopćenju Ivana Jakovčića za Istarski demokratski sabor.



Posljednjih dana pojavile su se razne spekulacije vezane uz smrt Martine Duras Pauletić, a završile su dovođenjem u vezu tog slučaja s navodnim konzumiranjem narkotika od strane istaknutih istarskih političara poput gradonačelnika Pule Borisa Miletića i šefa IDS-a Ivana Jakovčića. U priču je uvučen i saborski zastupnik Damir Kajin čije su izjave interpretirane na razne načine. Zbog toga smo od Kajina zatražili pojašnjenje onoga što se pojavilo u različitim medijima. 




– Samo nas puna istina može učiniti potpuno spokojnima, istina je preduvjet svega, i ne samo u ovom slučaju. Kao čovjek ponajprije izražavam sućut obitelji Martine Duras Pauletić, a kao političar želim punu istragu policije i svih nadležnih službi kao bi se slučaj u potpunosti rasvjetlio te skinuo sumnje kako s pojedinih političara, tako i s hrvatskog pravosudnog sustava. Razgovarao sam s načelnikom PU Istarske Mladenom Blaškovićem koji me uvjerava da nije bilo ni droge ni nasilja, te da je otklonjena sumnja na ubojstvo. No, da bismo do kraja bili sigurni trebamo pričekati toksikološke i sve ostale nalaze te na taj način zaključiti ovaj žalosni slučaj. 


S ljudske i profesionalne strane potpuno ste u pravu, no u javnosti se pojavljuju i brojne spekulacije, pa čak i s upotrebom droge pojedinih visokopozicioniranih istarskih političara?


– Boris Miletić je jedan od najuspješnijih gradonačelnika u Hrvatskoj, a Pula je jedan od najnaprednijih gradova srednje veličine. Stoga, jasno je kako se u njegovom slučaju kod političke konkurencije javlja zavist pri čemu nisu isključena ni podmetanja. Uvjeren sam da je Miletić ispravan, no da bi to dokazao apsolutna mu je i neodgodiva obaveza da se podvrgne testiranju na drogu. Pa nije ni meni drago i na neki mi je način ispod časti kad me policija zaustavi, gurne mi »frulicu« i traži testiranje na alkohol. No, kao apsolutni legalist nikad neću odbiti takvo testiranje. Građani možda i imaju pravo na neke svoje stavove i odbijanja takvih testiranja, ali političari su javne osobe i ni na koji način ne smiju odbiti takva testiranja. Razgovarao sam i s Miletićem, a on mi je potvrdio kako će se podvrgnuti testiranju. Ponavljam – samo nas istina može učiniti spokojnima. 


Spomenuli ste podmetanja?


– Obaveza prozvanih je poduzimanje svih neophodnih radnji kako bi se dokazala istina. Obaveza političara je poštivanje istine. Tek nakon objavljivanja istine smije se reagirati. Koristiti nečiju tragediju prije no što se slučaj u cjelosti rasvijetli je najblaže rečeno – jadno. Podmetati laži, a i sami znamo da stotinu puta ponovljena laž »postaje« istina, da bi se nakom na istaknutom položaju naudilo, ne služi ni najmanje na čast ma kome, ponajmanje političarima koji bi trebali biti servis javnosti. IDS će još jednom postupiti legalistički, obaviti što mora i dokazati istinu kako bi se situacija u cjelosti smirila, rekao je za Novi list Damir Kajin. 


Inače, cijelu priču otvorilo je nekoliko portala, a najdalje je otišao portal Dnevno.hr koji tvrdi da će policijski i pravosudni istražitelji ispitati i gradonačelnika Pule Borisa Miletića, kao i još neke djelatnike Grada Pule, a istražiteljima će svoja saznanja ispričati i otac prerano preminule djevojke.      Bijedno korištenje smrti u političkoj borbi