Izbori 2016

Novi angažman: Slavko Linić koordinator stranke “Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti” u Rijeci i Istri, ali se neće kandidirati

Tihana Tomičić

S nama je, najviše u edukativnom smislu, kaže Katarina Toković



Iako je na prošlim izborima za Sabor krajem prošle godine bivši ministar financija i član SDP-a Slavko Linić išao na listi Josipovićeve Naprijed Hrvatska kao nezavisni kandidat u 8. jedinici, ovoga puta neće se kandidirati. No, u rujanskoj utrci za zastupničke mandate pomoći će zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, odnosno njegovoj stranci Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti.


Posljednjih dana potvrdio je to sam Linić.


 


Blažević: Nemam afiniteta za politiku, ali želim pomoći




Jednako zanimanje kao i Linićev angažman, izaziva i vijest da će slavni nogometni izbornik Miroslav Ćiro Blažević voditi listu stranke BM 365 u 11. jedinici za dijasporu. Iako je veliki tuđmanovac i u duši HDZ-ovac, Ćiro nam je potvrdio da je to izraz njegove potpore Milanu Bandiću.– Ja sam prijatelj s Bandićem i odlučio sam mu na ovaj način dati podršku, jer ne mislim da sam »out« i u ovim godinama – rekao nam je Ćiro koji je i jučer bio u BiH, gdje već radi na kampanji. Iako podržava Andreja Plenkovića u HDZ-u te tvrdi da je njegov veliki pobornik, jer je Plenković po njemu umjeren, obrazovan, elokventan i dobronamjeran čovjek, Ćiro će ovoga puta u praksi podržati Bandića.– Nemam namjeru ići u Sabor, nemam ja za politiku afiniteta, ali Bandiću želim pomoći – rekao nam je Ćiro.


 


– Ne mislim se kandidirati na ovim izborima, no ako se nađe skupina mladih ljudi, spreman sam im pomoći u kandidaturi – kazao je Linić. Želi svoje znanje i iskustvo dati na pomoć drugima i upravo je on osoba koja će pomoći da Bandićeva lista u 8. jedinici odradi izbore po najvišim standardima. Potvrdila nam je to i prva na listi stranke MB 365 u 8. jedinici Katarina Toković.


Znanje i iskustvo


– Evo, kolega Linić je s nama najviše u edukativnom smislu, da odradimo kampanju, komunikaciju političkih poruka i financiranje kampanje po svim standardima, a g. Linić taj posao svakako zna – rekla nam je Katarina Toković.


Linić je i uoči zadnjih izbora 2015. godine verbalno otvoreno podržavao Milana Bandića, kao i Čačićeve Reformiste koji su se tada zajedno kandidirali, pa ovaj rasplet nije nelogičan. Linić nam je objasnio kako je njegovo političko vrijeme prošlo, no kako nema smisla da njegovo ogromno znanje i iskustvo u organiziranju kampanja ostane neiskorišteno. Kako se saznaje, tek 15-ak minuta trajao je sastanak Slavka Linića i Milana Bandića nakon kojega je Linić prije nekoliko dana napustio sjedište stranke Bandić Milan 365 s dokumentima ispod ruke u Zagrebu, a na njima se jasno vidio natpis o kojemu se bruji danima – #premijer, što je logo s kojim Bandić ide u ove izbore. Praktički, budući da će voditi logistiku stranke MB 365 u 8. jedinici, on će zapravo biti koordinator izbornog stožera.


Lani neuspjeh liste


Lista koju je Linić predvodio na prošlim izborima doživjela je veliki neuspjeh. Dobila je ukupno 3.634 glasa, odnosno 1,7 posto. Linić je pak dobio samo 1.981 preferencijalni glas. Odmah nakon objave tih rezultata najavio je povlačenje iz politike. Ni lista koalicije koju je predvodila stranka Bandić Milan 356 u 8. izbornoj jedinici, a na čijem je prvom mjestu bio Damir Kajin, nije se proslavila na tim izborima. Ukupno je dobila 5.574 glasa.


Listu stranke BM 365 u 8. jedinici vodit će Katarina Toković, ekonomistica iz Rijeke, zaposlena u poduzeću Oktal pharma, a među ostalima na listi će biti u ime bošnjačke manjine Ervin Jahić, u ime srpske manjine Milan Popadić, potom predstavnici romske manjine, matice umirovljenika, udruge invalida rada, kao i predstavnici Reformista, a na listi je od 14 kandidata, kako ističe Katarina Toković, čak osam žena.


Bivši HDZ-ovac Hrvoje Burić, iako je bio prisutan pri osnivanju podružnice Bandićeve stranke nedavno u Rijeci, neće biti na listi – barem ne na parlamentarnim izborima u rujnu.