Istarsko narodno kazalište

“Vampirska kronika: Jure Grando”: Mistična Istra, autentične i bogate tradicije

Vanesa Begić

Damir Zlatar Frey, autor i redatelj premijerne predstave / Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Damir Zlatar Frey, autor i redatelj premijerne predstave / Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Događaj mjeseca u Istarskom narodnom kazalištu u Puli je premijera predstave »Vampirska kronika: Jure Grando« autora i redatelja Damira Zlatara Freya, 20. travnja



Događaj mjeseca u Istarskom narodnom kazalištu u Puli je premijera predstave »Vampirska kronika: Jure Grando« autora i redatelja Damira Zlatara Freya, 20. travnja, a reprize su na rasporedu 21. i 22 travnja.


»U galeriji fantastičnih likova koje je osmišljavala ljudska imaginacija od osvita civilizacije do današnjih dana, malo se koji lik održava tako uspješno kao vampir. Iako je Transilvanija postala opće mjesto u europskom pojmu vampirizma, autor i redatelj Damir Zlatar Frey, svojim dramskom tekstom skreće nam pozornost na domaćeg, autentičnog istarskog vampira, Juru Granda.


Dapače, dragocjeno upućuje na izvornost svog kazališnog junaka i formativnu ulogu koju je priča o vampiru iz Kringe imala za začetak suvremenog vampirizma, kao i generacije vampira koje su s vremenom nastajale. Svojim kazališnim projektom Damir Zlatar Frey razotkriva nam jednu manje poznatu, mističnu Istru, autentične i bogate tradicije«, zapisala je dramaturginja Vesna Đikanović.




U predstavi glume: Rade Radolović, Iva Kevra, Alan Katić, Petra Blašković, Aleš Valič, Stipe Kostanić, Vanja Jovanović, Luka Barešić, Ajdin Huzejrović, Stipe Kostanić, Dominik Karakašić, Šandor Slacki st., Franjo Tončinić, Šandor Slacki ml., Miroslav i Sedina Cerovac te Paola Štros.