Izvješće HAK-a

Zimski uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru

Hina



Autocesta A1 i državna cesta DC1 otvorene su za sve skupine vozila.   Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru, uključujući dionicu autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 1 te Staru cestu kroz Gorski kotar (DC3). Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu.


Zbog vjetra, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 21,30 sati.


Snijeg pada u Lici, Gorskom kotaru i u višim predjelima središnje Hrvatske, slab mjestimice u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dok su u većem dijelu ostatka zemlje kolnici mokri ili samo vlažni i skliski od kiše. Zbog niskih temperatura tijekom noći i jutra moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.


Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama: u Gorskom kotaru - autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Kikovica-Bosiljevo 1, DC3 Zdihovo-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica-Rijeka, DC32 Prezid-Delnice, DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin-Josipdol-Kuselj, DC203 Brod na Kupi-Delnice, DC305 Parg-Čabar; DC501Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak, ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk, ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo, ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje, ŽC5068 Bukovac-Vrata-Fužine, ŽC5030 Platak-Kamenjak te ostale županijske i lokalne ceste na području Delnica, Čabra, Vrbovskog i Gornjeg Jelenja.


U Lici su zimski uvjeti na DC23 Donje Dubrave-Kapela, DC25 Korenica-Lički Osik,  DC42 u mjestu Poljanak, DC52 Špilnik-Korenica, DC218 Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo-Mazin-Bruvno, DC429 Selište Drežničko-Prijeboj.


Zbog snijega i vjetra zimski su uvjeti na ŽC2219 Sljemenskoj cesti (sa zagorske strane) od Doma obrtnika (8. km) prema vrhu. Od podnožja (Pila) do 8. km (Dom obrtnika) cesta je prohodna za sva vozila.




Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo, kolona je duga oko kilometar.


Zbog vjetra u prekidu su: katamaranske linije - Mali Lošinj-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Split-Hvar-Korčula te trajektna linija Orebić-Dominče.


Zbog radova na ukrcajnoj rampi u luci Prizna od 3. ožujka mogući su poremećaji prometa u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta. Do 18. travnja zbog radova u trajektnom pristaništu u Loparu, ne plovi trajekt na liniji Valbiska (otok Krk)–Lopar (otok Rab).