
Foto Istock
Kremu od leće možete poslužiti umjesto klasične paštete, a ukoliko iz recepta izbacite pancetu možete ju poslužiti i vegetarijancima
Sastojci: 200 g leće, 40 g pancete, 40 ml crnog vina, 2 lista lovora, 400 ml povrtnog temeljca, 3 klinčića, pola kapule, 3 bobice kleka, 3 žlice maslinova ulja, sol, papar; 1 kruh baguette ili francuz, 80 g maslaca, grančica ružmarina
Priprema: U posudi prepržite luk na malo maslinova ulja, dodajte lovorove listove, klekove bobice i klinčić. Na to dodati pancetu nasjeckanu na kockice. Kada kapula povene dodati opranu leću. Miješati na srednje jakoj vatri i nakon nekoliko minuta dodati vino. Kada ispari dodati temeljac i kuhati 45 do 60 minuta na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Svako toliko provjerite da leća ne ostane bez tekućine. Po potrebi doliti malo vode ili još temeljca.
Kada je leća kuhana prebacite je u mikser i usitnite. Otopiti polovicu maslaca i dodati mu nasjeckani ružmarin i sve pomiješati s kremom od leće. Ako je pregusto dodati malo vode. Kruh narezati na ploškice, na tavi otopiti preostali maslac i prepržiti kruh. Kremu od leće možete namazati nožem ili uz pomoć slastičarske vrećice.