
Foto Istock
Suhi grašak dobiva se sušenjem potpuno zrelih zrna graška. Jako je popularan u Italiji gdje se najčešće koristi u juhama i to u kombinaciji s kuhanom šunkom ili slaninom
Gusta juha od graška bit će odlično predjelo, a ako mu dodate rižu, zobene pahuljice ili sitnu tjesteninu bit će i glavno jelo.
Sastojci za 4 osobe: 250 g suhog graška, 70 g pancete narezane na kockice, 1 mala kapula, 1 mala mrkva, 1 stabljika celera, 1 režanj češnjaka, 3 žlice maslinova ulja, 1 l povrtnog temeljca, 50 g smrznutog graška
Priprema: Suhi grašak namakati barem tri sata. Nakon isteka vremena, nasjeckati kapulu, mrkvu i celer, a češnjak ostavite u komadu. U zagrijanu posudu staviti maslinovo ulje i povrće te dinstati deset minuta. Zatim dodati pancetu narezanu na kockice. Namočeni grašak ocijediti i oprati pod mlazom hladne vode.
Grašak dodati povrću i podliti toplim temeljcem. Poklopiti i na laganoj vatri dovesti do vrenja. Kuhati sat vremena. Ukloniti češnjak i zadnjih 15 do 20 minuta dodati smrznuti grašak. Ako želite na kraju možete dodati sjeckani peršin i maslinovo ulje.