GASTRO ZVIJEZDA

Petra iz Babushke nam je dala recept za savršeni božićni biskvitni kolač od limuna i božićnih začina

Life Native Team

Foto: Privatna arhiva & Ana Križanec

Foto: Privatna arhiva & Ana Križanec

Božićni kolači nisu samo slastice na stolu, već su uspomene koje prenosimo iz generacije u generaciju

Mirisi tek pečenih kolača u prosincu nas uvijek vraćaju onome najvažnijem, toplini doma, zajedništvu i malim ritualima koji blagdane čine posebnima. Božićni kolači nisu samo slastice na stolu, već su uspomene koje prenosimo iz generacije u generaciju, trenuci provedeni u kuhinji i znak pažnje koji se daruje s ljubavlju.


Upravo o toj čaroliji blagdanskog pečenja, tradiciji koja se susreće s modernim pristupom te slatkim detaljima bez kojih je Božić nezamisliv, razgovarali smo sa Petrom Dragojlović. Poznata riječka slastičarka i pastry chefica vlasnica je craft pekare Babushka, poznate po sourdough kruhu te brojnim slasticama koje naši sugrađani obožavaju.


“Inače sam osoba koja obožava Božić i božićno doba, volim tu toplinu doma i kada se na Božić svi okupimo oko stola. Toplina doma i dragih ljudi za mene je pravi Božić, pa tako onda i to prelijevam u posao.


Božićni kolači uvijek su neizostavni dio svakog božićnog stola, te vijek gledam da napravimo nešto toplo da može biti fino za nepce i ugodno za oko, kaže Petra.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Life Novi list (@life_novi_list)


Miris pravih toplih božićnih začina


Priprema i osmišljavanje blagdanskog asortimana i recepata u Babushki počinje već iza ljeta. Pojašnjava nam da sama priprema počinje u većini slučajeva već u studenom, ovisno o ponudi, ali određene popratne stvari pripremaju se uvijek unaprijed.


“Vrhunac je uvijek u ovo doba, prije smog Božića. Dani su dugi i intenzivni, ali sve je to nešto na što sam kroz dugi niz godina, navikla. Barem imamo uvijek dobru atmosferu na poslu uz puno kave pa sati prolaze brzo, dodaje.


Upitali smo ju koji su okusi i mirisi za nju neizostavan dio blagdana na što odgovara da je tipična klasičarka koja voli miris onih pravih toplih božićnih začina poput cimeta, klinčića, kardamoma i vanilije. Dodaje i da se pronađe i koja božićna dekoracija pa voli i miris eukaliptusa i bora.


“Mislim da u globalu ljudi vole klasiku za svojim božićnim stolom i da ustvari ne treba bježati od toga. Ne bi klasika bila klasika da nije dobra, budimo realni. Mislim da svaki recept treba stalno unaprjeđivati i dodavati neke vlastite ideje.


Korištenjem dobrih i kvalitetnih namirnica smo već napravili jedan dobar iskorak i promjenu, jer, ako imate dobar klasik samo ga morate još napraviti boljim, ljepšim i kvalitetnijim, kaže Petra.




Neodoljivi recepti


Inspiraciju za recepte najčešće pronalazi u svakodnevnom životu i mišljenja je da nema neke formule već se ideja stvori u nekom jednostavnom trenutku.


“Onda krenem u realizaciju, po nekada nije to ono što sam zamislila, a ponekada ispadne i bolje od očekivanog. Ali, naravno, iza svakog konačnog proizvoda stoji puno sati rada, testiranja, grešaka i pokušaja, dok ne dođe do onog sa čime smo zadovoljni, priznaje Petra.


U blagdanskom duhu, za naše je čitatelje i čitateljice pripremila neodoljivi božićni biskvitni kolač od limuna i božićnih začina u kojem je glavna Zvijezda maslinovo ulje, poželivši pritom svima ugodne i sretne blagdane.


Božićni biskvitni kolač od limuna i božićnih začina

SASTOJCI


  • 200 g jaja
  • 120 g šećera
  • 50 g Zvijezda maslinovog ulja
  • ½ korice limuna
  • 30 g soka od limuna
  • 100 g glatkog brašna
  • 100 g bademovog brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • 10 g mješavine začina za speculaas
  • prstohvat soli

SIRUP OD LIMUNA


  • 50 g soka od limuna
  • 50 g šećera
  • 100 g vode

POSTUPAK


Izmiksat jaja, sol i šećer u mikseru dok ne dobijemo laganu pjenastu i bijelu smjesu. Postepeno, kada je smjesa uduplala svoj volumen, dodavati u tankom mlazu maslinovo ulje.


Na kraju dodati sok limuna i koricu limuna.


Prosijati brašno, prašak za pecivo i špatulom lagano umiješati u smjesu jaja i šećera, pazeći pritom da ne izgubi puno volumena i zraka.


Na kraju dodati bademovo brašno i začine.


Prethodno pripremiti kalup (kao za kruh) obložen papirom za pečenje.


Uljeviti 500 g po kalupu, a pećnicu prethodno zagrijati na 180 stupnjeva te ubaciti na pečenje cca 35 minuta (ovisno o vašoj pećnici).


Provjeriti je li sredina pečena.


Nakon pečenja, izvaditi i ohladiti pa potom namazati sirupom (koji smo prethodno malo iskuhali).



 


Mekani božićni keksi

Ako više volite male i slatke zalogaje, pronašli smo i jedan jednostavan recept za keksiće koje možete pripremiti već sada.


Sastojci


  • 570 g glatkog brašna
  • 6 g praška za pecivo
  • 4,5 g soli
  • 230 g Zvijezda margarina
  • 300 g kristal šećera
  • 3 velika jaja
  • 1 ½ žličica ekstrakta vanilije

Priprema


U zdjeli, pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Ostavite sa strane.


U mikseru pjenasto izmiksajte margarin i šećer (oko 2 minute), a zatim dodajte jaja i dobro izmiksajte. Umiješajte vaniliju, a zatim postupno dodajte smjesu s brašnom.


Kada je gotovo, tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak preko noći.


Razvaljajte tijesto na debljinu oko 0,5 – 1 centimetar, po želji. Tijesto će u početku biti čvrsto, ali će omekšati dok ga valjate. Kalupima izrežite oblike i složite ih na lim obložen papirom za pečenje.


Kekse pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 °C 8 – 10 minuta. Ohladite na rešetki.


Pripazite da ne prepečete kekse! Čim rubovi počnu dobivati zlatnu boju, izvadite ih iz pećnice. U sredini mogu djelovati mekano, ali će se stvrdnuti dok se hlade.


Ove kekse možete i zamrznuti, do tri mjeseca, a sve što trebate napraviti je ohlađene kekse u jednom sloju složiti u posudu za zamrzavanje, odvajajući slojeve papirom za pečenje.


Po želji, možete ih ukrasiti glazurom ili posipom!


*Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Zvijezda.