Hotel Village Balatura

Fine dining i kazalište: "Kazališna večera" u Triblju spaja vrhunsku hranu i predstavu

Robert Šimonović

Uživanje u vrhunski spremljenoj večeri i predstavi »Meet love« u hotelu Balatura / Foto Ana KRIŽANEC

Uživanje u vrhunski spremljenoj večeri i predstavi »Meet love« u hotelu Balatura / Foto Ana KRIŽANEC

Glavnu ulogu u teatarskom dijelu ima glumac Konstantin Haag, a u gastronomskom chef Ivan Bruketa koji je pripremio savršeni veganski meni. Potpisnica scenarija je jedna od »spiritus movensa« Hotela Village Balatura - Anne-Kathrin Godec



TRIBALJ  Jeste li ikada u isto vrijeme jeli vrhunsku hranu i aktivno promatrali kazališnu predstavu? Fine dining i kazalište? Dva u jedan? Hmm… Ako ste u prošlom životu živjeli u carskoj palači, vjerojatno je vaš odgovor na prvo pitanje potvrdan, ali ako niste… U svakom slučaju, dobra vijest je da se i u ovome, sadašnjem životu nudi prilika za novo, posebno, drugačije, nesvakidašnje iskustvo. Mjesto radnje: Hotel Village Balatura u Triblju. Vrijeme radnje: 10., 12. i 13. prosinca od 20 sati.


Gosti tribaljskog hotela bili su zadovoljni s oba segmenta večere / Foto Ana KRIŽANEC


Čovjek iskustva


I sami smo posjetili čarobni tribaljski hotel te sudjelovali na premijernom izdanju »kazališne večere« u kojoj glavnu ulogu ima glumac Konstantin Haag, a nimalo manje važni nisu niti chef Ivan Bruketa i potpisnica scenarija te jedna od »spiritus movensa« Hotela Village Balatura – Anne-Kathrin Godec. Mala digresija kaže da je Anne Kathrin Godec i Konstantinova majka. Kad smo to riješili, kažimo nešto i o meniju. Dakle, meni? Veganski! I to kakav! Salata od pečene mrkve u miso-marinadi s veganskim krem sirom, zatim grillani kupus s mediteranskim biljem i palentom na podlozi salse rosse, a za desert krema od indijskih oraščića sa šumskim voćem. Bez predrasuda, molim! Jer, život obogaćuju upravo nova iskustva, a novim iskustvima otvoren je i Leon Haber, protagonist predstave »Meet Love« koji se odlučuje na »blind date« iliti »spoj na slijepo« u kojem će upoznati, ni manje ni više nego – veganku! Višnja Karlić jest veganka, ali i ona je čovjek! Zna to i Leon koji je izuzetno otvoren i iskustven čovjek te rado želi upoznati novi način življenja. S druge strane, vidio je svašta, a zna i mnogo toga o životu. To je činjenica. Zapravo je čovjek iskustva. Stvarno. I to je činjenica. Večera u veganskom restoranu Hotella Village Balatura (Višnja je birala) ima potencijal promijeniti sve. A hoće li? Prepuštamo vam da otkrijete sami te pratite gospodina Meat loafa (hrpu mesa) na putovanju do ljubavi (»to meet love«). Jedite s njim, razmišljajte, smijte se…


– »Meet Love« ne sugerira poseban način života. Riječ je o 90 minuta oslobođenja od mentalnih limitacija, dok se s Leonom zabijamo u zid, napuštamo svaku vrstu dogmatizma, uživamo i gledamo lakšu stranu života – poručuju iz Balature.


Foto Ana KRIŽANEC


Problem ekstrema




A što o samoj predstavi kaže njezin protagonist, glumac Konstantin Haag, kojeg šira publika sigurno poznaje po ulozi u domaćoj seriji »Kumovi«? Je li doma najljepše ili najteže glumiti?


– Doma je najljepše, ali i najteže. Nisam puno nastupao doma u Triblju, odradio sam tek poneka čitanja na književnim događajima. Zapravo, ovo mi je prvi put u životu da sam igram predstavu – otkriva Haag.


Dodaje da je vrlo teško samostalno iznijeti čitavu predstavu, s druge strane izazovno i motivirajuće, a olakotna okolnost je jasan i direktan scenarij koji je napisala Ann-Kathrin. Ipak nas majka najbolje poznaje…


– Nije lako igrati sam. Najteže je na početku, ali onda malo proradi glumački ego, ubaciš koju foru, osjetiš kako publika diše… Naročito je to važno u ovakvoj predstavi, da izađeš iz teksta, improviziraš… To je onda i prilika da predstava bude još bolja – govori naš sugovornik.


Mišljenja je da je premijerna »kazališna večera« dobro prošla i da se publici svidjela kombinacija »fine dininga« i »showa«.


– Toga baš nema drugdje i nadam se da ćemo takvih programa imati još i više – kaže Konstantin.


Komentirajući samu radnju predstave, kaže da se u njoj radi o ekstremima, o »ekstremnim mesojedima« i »ekstremnim veganima«.


– Poruka bi bila da ne idemo u ekstreme, kao i istaknuti da postoje različiti razlozi zbog kojih su ljudi takvi kakvi jesu, zašto, primjerice, jedu ili ne jedu meso. Nikome se ne rugamo, već nastojimo na komičan način pokazati da su upravo ekstremi problematični, u bilo kojem pravcu – kaže glavni glumac predstave.


Foto Ana KRIŽANEC


Zamka idealiziranja


Ann-Kathrin dodaje i da je ideja iza »kazališne večere« prije svega bila da Hotel Village Balatura i Kostantin zajednički odrade projekt.


– Naravno, ako spojimo našu vegansku kuhinju i kazalište, onda je logično da dobijemo predstavu upravo na tu temu. Valja istaknuti i da, kad pišeš o temi vegetarijanstva i veganstva možeš vrlo brzo upasti u zamku idealiziranja, odnosno nametanja argumenata i protuargumenata, a to nisam htjela. Uostalom, u takvoj predstavi bi Konstantin mogao dobiti shizofreniju, prebacujući u glavi argumente i protuargumente, stoga je glavni smisao ovog događanja zabava, druženje, dobra hrana i, naravno, otvorenost novom i drugačijem iskustvu – zaključuje Ann-Kathrin Godec.


Za kraj, ponovimo još jednom: nove »kazališne večere« na rasporedu su 10., 12. i 13. prosinca, a za veganski meni u tri slijeda te kazališnu predstavu po cijeni od 79 eura potrebna je rezervacija, i to pozivom na broj: 0989175725.


Foto Ana KRIŽANEC