Najbolji trikovi

Tijesto za kekse koje se nikad ne lijepi: savršen recept za božićne kolačiće

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Otkrivamo jednostavan recept za tijesto koje je mekano, podatno i lako za oblikovanje, idealno za zajedničko pečenje s djecom

Pečenje božićnih kolačića jedna je od najdražih obiteljskih aktivnosti u prosincu, no svi znamo koliko stvari mogu krenuti po zlu kad se tijesto lijepi za ruke, valjak i kalupe. 


Srećom, postoji jednostavan recept za savršeno tijesto koje je mekano, podatno i ostaje baš onakvo kakvo treba biti čak i kada ga najmlađi predugo mijese ili ponovo valjaju.


Ovi klasični kolačići za izrezivanje uspijevaju baš svaki put, a sve što vam treba su osnovni sastojci i malo vremena.



FOTO: iStock

Recept za savršeno tijesto koje se ne lijepi


Sastojci:


  • 500 g brašna
  • 250 g vrlo mekoga maslaca
  • 250 g šećera
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 1 vrećica vanilin šećera

Priprema:


Stavite sve sastojke u zdjelu i umijesite mekano, glatko tijesto. Možete mijesiti rukama ili spiralnim nastavcima miksera.


Tijesto ostavite u hladnjaku 30 do 60 minuta. Hladan će se tijest bolje ponašati i manje lijepiti. Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva s ventilatorom ili 190 stupnjeva bez ventilatora.


Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj podlozi otprilike pola centimetra debljine pa izrezujte kalupima po želji. Prebacite kolačiće na lim obložen papirom za pečenje i pecite 8 do 10 minuta, dok lagano ne posmeđe na rubovima. Ohladite, dekorirajte i uživajte.