FOTO: iStock
Otkrivamo jednostavan recept za tijesto koje je mekano, podatno i lako za oblikovanje, idealno za zajedničko pečenje s djecom
povezane vijesti
Pečenje božićnih kolačića jedna je od najdražih obiteljskih aktivnosti u prosincu, no svi znamo koliko stvari mogu krenuti po zlu kad se tijesto lijepi za ruke, valjak i kalupe.
Srećom, postoji jednostavan recept za savršeno tijesto koje je mekano, podatno i ostaje baš onakvo kakvo treba biti čak i kada ga najmlađi predugo mijese ili ponovo valjaju.
Ovi klasični kolačići za izrezivanje uspijevaju baš svaki put, a sve što vam treba su osnovni sastojci i malo vremena.

FOTO: iStock
Recept za savršeno tijesto koje se ne lijepi
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 g vrlo mekoga maslaca
- 250 g šećera
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 1 vrećica vanilin šećera
Priprema:
Stavite sve sastojke u zdjelu i umijesite mekano, glatko tijesto. Možete mijesiti rukama ili spiralnim nastavcima miksera.
Tijesto ostavite u hladnjaku 30 do 60 minuta. Hladan će se tijest bolje ponašati i manje lijepiti. Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva s ventilatorom ili 190 stupnjeva bez ventilatora.
Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj podlozi otprilike pola centimetra debljine pa izrezujte kalupima po želji. Prebacite kolačiće na lim obložen papirom za pečenje i pecite 8 do 10 minuta, dok lagano ne posmeđe na rubovima. Ohladite, dekorirajte i uživajte.