Foto Matea Jurčić
povezane vijesti
Mjesec studeni u Općini Matulji u znaku je bogatog programa Matuljicious/Matuljišs, koji kroz četiri ključna segmenta – gastronomiju, edukaciju, outdoor aktivnosti i međunarodnu suradnju privlači posjetitelje i obogaćuje lokalnu ponudu.
Što će sve biti na rasporedu najavila je na press konferenciji Marijana Kalčić, direktorica TZ Općine Matulji sa suradnicima. Outdoor aktivnosti će biti pod motom “Pomalo da se dugo zajde!”.
– U utorak, 18. studenoga organiziramo pješačenje i biciklističku vožnju pod nazivom “One su hodile”. Okupljanje započinje u 10 sati ispred restorana Mala riba, na adresi Ul. 43. istarske divizije 22a, Matulji.
U 11 sati kreće biciklistička tura u trajanju od tri sata te pješačka tura duga 10 kilometara. Cijena sudjelovanja iznosi 21 euro, a obuhvaća stručno vođenje ture te promotivni meni restorana Mala riba, koji uključuje doručak i ručak. Pješačenje i vožnja održavaju se neovisno o vremenskim uvjetima.
Za sve ljubitelje outdoor aktivnosti koji žele istražiti ljepote matuljskog zaleđa, upoznati se s našom kulturom te uživati u domaćim specijalitetima na svježem zraku, organiziramo Bike Matuljicious vođene ture električnim biciklima – istaknula je Kalčić.
“Za prsti polizat!”
“Za prsti polizat!” – moto je gastronomskih doživljaja, te ovaj dio programa svakog vikenda, u skladu s radnim vremenom ugostiteljskih objekata, donosi promotivne Matuljišs menije u restoranima Stancija Kovačići, Oštarija Fiorin, Bistro Mala Riba, Carpe Diem Rupa, Buffet Štacion i Tramontana u Matuljima.
Prema rasporedu, planirana je i živa glazba, a za dobru atmosferu pobrinut će se sopac Mano. Slastičarnica Zvončarnica iz Matulja tijekom Matuljicious mjeseca nudi posebne slatke delicije, a uz sve to, lokalni proizvođači pripremili su svoje akcije i promotivne ponude.
Svoje proizvode po promotivnim cijenama nude Vinarija Kapić iz Matulja, Suza Croatian Spirit iz Bregi, OPG Ružić – Jarbola iz Zvoneće, OPG Dokozić iz Bregi, OPG Robert Kos iz Rukavca, Sharky dimljena riba iz Bregi, Buretić Bregi te OPG Ivan Radan iz Velog Brguda, čime se dodatno promovira domaća eno-gastro scena.
Radionice i edukacije se odvijaju pod motom “Pamet va glavu”, te će se u srijedu, 19. studenoga s početkom u 18.30 sati, u Vinariji Kapić održati radionica “Butelja 0,75l vs. Magnum 1,5l”, slijepo kušanje istih vina u paru punjenih u butelju i magnum bocu.
Na OPG-u Dokozić svakog vikenda, osim u slučaju kiše, organiziraju se radionice jahanja za velike i male, a u ateljeu Obrta Tesu u Trtnima, u četvrtak, 20. studenoga, održat će se radionica slikanja na platnu.
Sva mjesta već rezervirana
Kako su istaknuli organizatori, sva mjesta za treće izdanje Matuljišs Internationala su već rezervirana.
– Manifestacija će se održati 26. studenoga, a ovoga puta će chef Vinko Frlan u Stanciji Kovačići ugostiti cheficu Inês Beju iz Portugala.
Tijekom večere u šest slijedova i degustacije više vrsta vina, posjetitelji će imati priliku doživjeti savršeni spoj Matulja i Portugala – objasnila je Marijana Kalčić i pozvala zaintreresirane da na vrijeme rezerviraju mjesta za ostale ponuđene sadržaje.