Foto: Pexels
Savršen je za jesenske vikende, blagdane ili kad god vam zatreba slatka doza topline i mirisa jabuka u domu
povezane vijesti
Ako volite deserte koji spajaju sočne jabuke, aromatične začine i bogat karamel preljev, ovaj karamel puding s jabukama postat će vaš novi favorit sezone.
U njemu se sočni komadići jabuke peku u gustoj, začinjenoj smjesi, dok se preko njih prelijeva jednostavan karamel koji se pretvara u savršeno ljepljivu, zlatnu koricu.
Poslužite ga topao, uz kuglicu vanilije, i uživajte u desertu koji miriše na pečene jabuke i jesen.
Priprema: 1 h 45 min
Pečenje: 25 min

Foto: Pexels
Sastojci za 12 porcija:
Za puding:
-
240 g glatkog brašna
-
215 g svijetlosmeđeg šećera
-
1 žlica praška za pecivo
-
1 žličica sitne morske soli
-
1 žličica cimeta
-
¼ žličice muškatnog oraščića
-
¼ žličice mljevenog klinčića
-
250 ml mlaćenice
-
1 žličica paste od vanilije ili ekstrakta vanilije
-
5 šalica (oko 2 kg) oguljenih, na komade narezanih jabuka (Fuji, Honeycrisp ili Granny Smith)
Za karamel preljev:
-
60 g maslaca
-
100 g tamnosmeđeg šećera
-
120 ml kipuće vode
-
60 ml reduciranog jabučnog soka (“boiled cider” – vidi napomenu)
-
prstohvat sitne morske soli
-
sladoled od vanilije za posluživanje
Priprema
1. Pripremite pećnicu:
Zagrijte pećnicu na 200 °C i premažite posudu za pečenje (33 x 23 cm) sprejem za pečenje ili maslacem.
2. Napravite smjesu za puding:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i sve začine. U sredini napravite udubinu i dodajte mlaćenicu te vaniliju. Umutite dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim umiješajte narezane jabuke. Rasporedite smjesu u pripremljenu posudu.
3. Napravite karamel:
U manjem loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte šećer, kipuću vodu, reducirani jabučni sok i prstohvat soli. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi.
4. Složite i pecite:
Vrući karamel odmah prelijte preko smjese s jabukama. Pecite 45–50 minuta, dok površina ne poprimi zlatnosmeđu boju, a rubovi postanu lagano hrskavi. Nakon 30 minuta možete prekriti aluminijskom folijom da se ne prepeče.
5. Poslužite:
Puding poslužite topao, uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Napomena – kako napraviti reducirani jabučni sok („boiled cider“)Ako ga nemate, lako ga možete pripremiti sami: zakuhajte 1 litru čistog jabučnog soka i kuhajte ga uz povremeno miješanje dok se ne reducira na otprilike 120 ml (30–45 minuta). Ohladite prije upotrebe. |