Aromatični desert

Karamel puding s jabukama postat će vaš novi favorit sezone

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Savršen je za jesenske vikende, blagdane ili kad god vam zatreba slatka doza topline i mirisa jabuka u domu

Ako volite deserte koji spajaju sočne jabuke, aromatične začine i bogat karamel preljev, ovaj karamel puding s jabukama postat će vaš novi favorit sezone.


U njemu se sočni komadići jabuke peku u gustoj, začinjenoj smjesi, dok se preko njih prelijeva jednostavan karamel koji se pretvara u savršeno ljepljivu, zlatnu koricu.


Poslužite ga topao, uz kuglicu vanilije, i uživajte u desertu koji miriše na pečene jabuke i jesen.


Priprema: 1 h 45 min
Pečenje: 25 min



Foto: Pexels

Sastojci za 12 porcija:


Za puding:


  • 240 g glatkog brašna


  • 215 g svijetlosmeđeg šećera


  • 1 žlica praška za pecivo


  • 1 žličica sitne morske soli


  • 1 žličica cimeta


  • ¼ žličice muškatnog oraščića


  • ¼ žličice mljevenog klinčića


  • 250 ml mlaćenice


  • 1 žličica paste od vanilije ili ekstrakta vanilije


  • 5 šalica (oko 2 kg) oguljenih, na komade narezanih jabuka (Fuji, Honeycrisp ili Granny Smith)


Za karamel preljev:


  • 60 g maslaca


  • 100 g tamnosmeđeg šećera


  • 120 ml kipuće vode


  • 60 ml reduciranog jabučnog soka (“boiled cider” – vidi napomenu)


  • prstohvat sitne morske soli


  • sladoled od vanilije za posluživanje


Priprema


1. Pripremite pećnicu:


Zagrijte pećnicu na 200 °C i premažite posudu za pečenje (33 x 23 cm) sprejem za pečenje ili maslacem.


2. Napravite smjesu za puding:


U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i sve začine. U sredini napravite udubinu i dodajte mlaćenicu te vaniliju. Umutite dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim umiješajte narezane jabuke. Rasporedite smjesu u pripremljenu posudu.


3. Napravite karamel:


U manjem loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte šećer, kipuću vodu, reducirani jabučni sok i prstohvat soli. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi.


4. Složite i pecite:


Vrući karamel odmah prelijte preko smjese s jabukama. Pecite 45–50 minuta, dok površina ne poprimi zlatnosmeđu boju, a rubovi postanu lagano hrskavi. Nakon 30 minuta možete prekriti aluminijskom folijom da se ne prepeče.


5. Poslužite:


Puding poslužite topao, uz kuglicu sladoleda od vanilije.


Napomena – kako napraviti reducirani jabučni sok („boiled cider“)

Ako ga nemate, lako ga možete pripremiti sami: zakuhajte 1 litru čistog jabučnog soka i kuhajte ga uz povremeno miješanje dok se ne reducira na otprilike 120 ml (30–45 minuta). Ohladite prije upotrebe.