Foto: iSTOCK
Prhko domaće tijesto, pečena hokaido tikva, mirisni vrganji i blagi poriluk čine lagano, ali zasitno jelo idealno za sve prigode
povezane vijesti
Ako tražite jelo koje je istodobno elegantno i toplo, ova slana torta od tikve i gljiva idealan je izbor. Prhko domaće tijesto, pečena hokaido tikva, mirisni vrganji i blagi poriluk stvaraju savršenu ravnotežu okusa, te čine lagano, ali zasitno jelo koje se savršeno slaže s čašom bijelog vina i zelenom salatom.
Bilo da je poslužite kao glavno jelo, toplo predjelo ili dio blagdanskog stola, ova torta izgleda i miriše kao prava gurmanska poslastica.
VRIJEME: priprema 20 min, pečenje sat i 15 min, 40 min za tijesto
Sastojci za 8 osoba:
Za tijesto:
200 g brašna
100 g maslaca
sol
50 g hladne vode
Za punjenje:
1 hokaido tikva od oko 600 g
250 g vrganja ili šampinjona
100 g tvrdog zrelog kravljeg sira
150 g poriluka
majčina dušica
sol, papar, maslinovo ulje
Priprema:
U posudi pomiješati brašno, sol i ohlađeni maslac narezan na kockice. Kada dobijete mrvičastu teksturu, dodati hladnu vodu i povezati u tijesto. Oblikovati kuglu, omotati folijom i staviti u hladnjak na 40 minuta.
Tikvu očistiti i narezati na kocke debele 2 do 3 cm. Vrganje očistiti i narezati na ploške. Poriluk narezati na tanke ploške i dobro oprati.
U dubokoj tavi zagrijati ulje, dodati poriluk i dinstati ga 10-ak minuta. Zatim ubaciti tikvu, kratko popržiti i dodati vrganje. Začiniti solju, paprom i majčinom dušicom. Promiješati i pirjati 15 do 20 minuta na laganoj vatri. Kada je nadjev gotov, umiješati polovicu naribanog sira.
Ohlađeno tijesto razvaljati pa njime obložiti kalup promjera 24 cm. Izbosti tijesto vilicom, povrh rasporediti nadjev i posuti ostatkom ribanog sira. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 stupnjeva 40 do 45 minuta. Poslužiti mlako.