Foto: iStock
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: sat i 30 minuta
SASTOJCI ZA 500 G DŽEMA:
- 1 kg dunja
- 600 g šećera
- 2 nešpricana limuna
PRIPREMA: Prije pripreme džema sterilizirati staklenke. Limune oprati, naribati koricu i iscijediti sok. Dunje dobro oprati i osušiti, odstraniti peteljku i narezati na četvrtine – nije ih potrebno guliti.
Ukloniti središnji dio s košticama, a meso narezati na kockice približno jednake veličine. Kako ne bi potamnile, kockice dunja odmah staviti u posudu s vodom i limunovim sokom.
Kad su sve dunje narezane, ocijediti ih i prebaciti u visoki lonac. Dodati šećer i kuhati na srednje jakoj vatri dok voće ne omekša, neprestano miješajući.
Nakon pola sata dodati limunov sok, a zatim i naribanu koricu te dobro promiješati. Ugasiti vatru, odvojiti tri četvrtine džema te izraditi štapnim mikserom.
Zatim ga vratiti u lonac s komadićima dunja. Vrući džem staviti u prethodno sterilizirane staklenke. Čvrsto zatvoriti poklopcem i ostaviti da se ohladi.
Preporučuje se pričekati 2 do 3 tjedna prije konzumacije. Nakon otvaranja, čuvajte u hladnjaku i potrošite unutar 3 do 4 dana.