Hotelijerstvo kao umjetnost

San Canzian: zavirili smo u mjesto gdje posao postaje način života

Life Native Team

Foto: Promo

Foto: Promo

San Canzian Hotel & Residences, smješten u slikovitim Bujama i okružen vinogradima i maslinicima, utjelovljenje je svega što boutique hotel čini posebnim

Kada u današnjem kontekstu govorimo u luksuzu, on se sve češće mjeri iskustvom, gdje boutique hoteli zauzimaju počasno mjesto. Njihova posebnost, za razliku od uobičajenih hotela, leži u ponudi autentičnosti, iznimnoj pažnji na detalje i personaliziranom pristupu koji se ne može mjeriti s univerzalnim rješenjima klasičnih hotela.


Činjenica je da boravak u njima nije samo odsjedanje, već zaokruženi doživljaj koji je intimniji i gotovo uvijek ukorijenjen u lokalnu priču.




Doživljaj koji se pamti svim osjetilima


Jedan od divnih primjera boutique hotela predstavlja San Canzian Hotel & Residences, smješten u slikovitim Bujama i okružen vinogradima i maslinicima, a utjelovljenje je svega što boutique hotel čini posebnim.


Nalazi se usred netaknute prirode, što je od samog početka nešto što ga čini drukčijim od standardnih hotela.


“Dolazak u San Canzian nije samo prijava u hotel, nego dolazak u mirno okruženje, ugodnu arhitekturu i atmosferu koja potiče opuštanje. Upravo taj osjećaj ‘usporavanja’ i osobnog pristupa ono je što San Canzian čini posebnim mjestom”, ponosno ističe direktor hotela Dragan Drlja.


Misija je San Canziana usavršiti umjetnost hotelijerstva i kreirati nezaboravna iskustva za svakog gosta, upravo kroz personaliziran pristup i potpunu posvećenost detaljima koja čini veliku razliku, a koju gosti itekako znaju prepoznati.



Direktor hotela San Canzian Dragan Drlja

Hotelijerstvo kao umjetnost


Ovdje se ne njeguje samo visoka razina usluge, već i filozofija prema kojoj gosti nisu brojevi, a zaposlenici nisu alati, već tim ljudi koji doživljavaju hotelijerstvo kao umjetnost, a ne kao posao. Oni su domaćini, vodiči i pripovjedači koji će malim gestama stvoriti velik dojam.


“U San Canzianu vjerujemo da su ljudi najveća vrijednost našeg uspjeha. Pored svih materijalnih pogodnosti, poput atraktivnih primanja, osiguranog smještaja i prehrane za sezonske zaposlenike te bonusa i stimulacija, želimo zaposliti što više ljudi na neodređeno.


Ono što bih posebno izdvojio jest rad u mladom, predanom timu u kojem se cijeni individualni pristup i iskrena briga o gostu”, kazao nam je direktor hotela, istaknuvši zadovoljstvo otvaranjem mnoštva prilika za zaposlenje, prvenstveno lokalnih radnika, otvaranjem novog dijela hotela.


Posebno mi je drago što ćemo zaposlenicima moći pružiti dodatnu podršku kroz sufinanciranje troškova vrtića te kredita za mlade obitelji koje rješavaju stambeno pitanje.


“Uz rad u vrhunskom, ali istodobno toplom i prijateljskom okruženju, našim zaposlenicima želimo pružiti i mogućnost profesionalnog razvoja kroz razne edukacije i stipendije koje sami biraju. Želimo da se svatko u San Canzianu osjeća cijenjeno, motivirano i ponosno na svoj rad”, nadodao je.


Profesionalni razvoj zaposlenika u San Canzianu jedan je od glavnih prioriteta, upravo zato što i sam vjeruje u to da gost uvijek osjeti razliku kada iza svakog osmijeha stoje samopouzdanje, znanje i iskrena motivacija.


“Zato kontinuirano ulažemo u edukacije, interne treninge i radionice, a djelatnicima omogućujemo i stipendiranje stručnih usavršavanja prema njihovim interesima i izboru.


Za sljedeću godinu pripremamo San Canzian Akademiju, kroz koju ćemo, uz operativne treninge, organizirati i gostovanja brojnih predavača iz svijeta enogastronomije, kao i stručnjaka za motivaciju i upravljanje timovima.


Tako želimo dodatno potaknuti rast, inspiraciju i razmjenu znanja unutar našeg kolektiva”, istaknuo je.



Svatko je istinski dio priče


Da je zadovoljan tim ključ uspjeha u hotelijerstvu dobro je poznata stvar, a u San Canzianu gdje svaki član tima ima priliku biti istinski dio priče gdje se njegovo mišljenje čuje, njegov rad vidi, a doprinos prepoznaje.


“Odnosi su osobniji, komunikacija otvorenija, a atmosfera obiteljska, što stvara osjećaj pripadnosti i ponosa“, ispričao je direktor, ukazavši na to da su zaposlenici uključeni u sve segmente stvaranja doživljaja gosta, od individualnog pristupa i pažnje prema detaljima do autentične gostoljubivosti po kojoj su poznati.


“Upravo ta povezanost među ljudima i mogućnost da se vidi vlastiti utjecaj na uspjeh hotela čini rad u San Canzianu posebnim i ispunjavajućim“, ističe.



Posebno radno okruženje


Radno okruženje u kojem su zaposlenici motivirani i zadovoljni stvara se osobnim pristupom i razumijevanjem svakog pojedinca, što se u San Canzianu gradi kroz otvorenu komunikaciju, ističe Drlja, pritom naglasivši da je svaki zaposlenik jedinstven, pa samim time nastoje se njegovati osobni motivi zaposlenika.


“Mnogi imaju i hobije ili strasti koje mogu oplemeniti iskustvo naših gostiju. Tako smo, primjerice, otkrili strast dviju kolegica prema cvijeću. Danas one s puno ljubavi brinu o dekoracijama u hotelu, dok smo prije kupovali gotove aranžmane.


Upravo takvi trenuci pokazuju koliko osobni pristup i povjerenje mogu promijeniti atmosferu. Vjerujem i da se vodstvo mora pokazati primjerom, a ne samo riječima. Ljudi cijene kada vide da je njihov vođa spreman ‘zagrnuti rukave’ i raditi zajedno s njima što stvara poštovanje, zajedništvo i pravi timski duh“, istaknuo je.


Upravo zato San Canzian česta je luka povratnika, što Drlja i njegov tim vide kao najveće priznanje.



Novo poglavlje San Canziana

Danas San Canzian raspolaže s 26 soba i prima oko 50 gostiju, a novim kompleksom gotovo će se utrostručiti kapacitet hotela.


Novo naselje prostire se na 36.000 četvornih metara i uključuje 14 club vila i 20 rezidencija, svaka s privatnim bazenom, no i dalje s vrhunskom uslugom hotela.


U najelitnijem modernom selu koje će niknuti svega nekoliko metara od postojećeg hotela u Mužolinima Gornjim, uličice će biti bez automobila, a prijevoz unutar kompleksa osigurat će električna vozila. Arhitektura će biti u duhu modernog istarskog sela, dok interijeri kombiniraju restaurirani i dizajnerski namještaj, ručno izrađene dekoracije i suvremene profinjene detalje.


Ovaj projekt, vrijedan 38 milijuna eura, bit će otvoren u drugoj polovici 2026. godine, a trebao bi raditi 330 dana godišnje, čime se San Canzian profilira kao destinacija za cijelu godinu.

Pozitivan šok


U zadovoljstvo rada u San Canzianu uvjerili smo se i razgovorom s nekoliko njegovih djelatnika. Chef Pavo Klarić inače dolazi iz urbane okolice Zagreba, a nakon dugog niza godina poslovnu i privatnu adresu odlučio je zamijeniti onom istarskom.


“Promjenu sam doživio na jako pozitivan način. Posao me uvijek vukao prirodi jer je kuhanje zaista oslonjeno na prirodu, tako da sam se osjećao da sam još bliže izvoru svog posla, a Istra sa svojim šarmom može biti samo pozitivan šok.


Lokalna kuhinje mi svakako daje mnoštvo inspiracije jer Istra je u tom pogledu na svom teritoriju pomirila mnoge kulture kroz povijest, a danas je to nepresušan izvor inspiracije za moj tim i mene. Stoga mi je svakodnevni rad interesantan i neiscrpno inspirativan“, zadovoljno će chef Klarić, koji nam je otkrio i razlog zašto se priključio timu San Canziana.


Neprocjenjiv je osjećaj kada znate da vaš trud i rad grade jednu jako lijepu priču.


“Najviše me privuklo to što je hotel tek počeo raditi, ali u tim trenucima rastao je jako brzo. Osjećao sam da imam priliku biti dio nečega od samog početka i zaista je tako i bilo”, podijelio je.


Kao najveće razlike između rada u velikom gradskom hotelu i boutique hotelu u Istri, chef Klarić izdvojio je fokus na detalje.


“U gradskom hotelu posao je nekako užurbaniji i s puno više gostiju, a u San Canzianu vrijeme kao da teče sporije. Gosti dolaze ciljano na odmor gdje im se ne žuri, a to nama omogućava da im osiguramo veću kvalitetu boravka“, ispričao je.



Chef Pavo Klarić

Mjesto gdje se uči i raste


Ema Pucer je u San Canzian stigla još u školskim danima odrađujući praksu, a rad u San Canzianu toliko joj se svidio da je ondje odlučila graditi svoju profesionalnu karijeru.


“Prvi dan nikada neću zaboraviti. Bila sam jako uzbuđena jer nisam znala što me sve očekuje. Pri dolasku osjetila sam pozitivnu energiju cijelog tima“, ispričala nam je, dodavši da joj se posebno svidjelo to što se od prvog dana osjetila važnost timskog duha i međusobnog poštovanja.


“Tijekom prakse sam shvatila da Hotel San Canzian nije samo mjesto gdje se radi. To je mjesto gdje se uči, raste i gdje se ljudi međusobno podržavaju”, nastavila je, istaknuvši kako su ju u poslu najviše inspirirali upravo kolege koji su uvijek nasmijani, spremni pomoći i podijeliti svoje znanje.


“Ovdje se stvarno osjeti ljubav prema poslu i želja da gosti odlaze s osmijehom. Upravo zato sam odlučila ostati. Osjetila da ovdje mogu napredovati, razvijati se i raditi ono što volim u okruženju koje me motivira svaki dan”, zadovoljno će Ema.


Kao najdraži dio recepcijskog posla istaknula je upravo kontakt s gostima.


“Svaki gost je priča za sebe. Različita očekivanja, jezici, osobnosti i kulture je ono što posao u San Canzianu čini zanimljivim i dinamičnim. Stvarno niti jedan dan nije isti! Upravo kroz te susrete učim koliko je važno pristupiti svakome individualno, s pažnjom i osmijehom, jer mali detalji često ostave najveći dojam“, govori nam.


Za mene ovo nije samo posao, nego način života, ispunjen susretima, pričama i lijepim iskustvima koja te svakodnevno oblikuju kao osobu.


“U San Canzianu se radi ozbiljno, ali s lakoćom i osmijehom, i mislim da je upravo to ono što osjete i gosti” navodi.


Ističe da je raditi u ovakvom okruženju za nju posebno iskustvo što zbog okruženosti prirodom i mirom kakvu samo ona može pružiti, a što zbog samog San Canziana u kojem joj je radno iskustvo otvorilo vrata u svijet ugostiteljstva i hospitalitya i pokazalo koliko voli ovaj posao.


“Ono što mi najviše znači su ljudi s kojima radim, tim je složan, atmosfera je pozitivna i svi se međusobno podržavamo“, istaknula je.


Ema je uputila i poruku svim mladim osobama koje tek kreću putevima ugostiteljstva rekavši:


“Početak nikada nije lak, ali svaki se trud s vremenom isplati. Rad u hotelu je zanimljiv, dinamičan i donosi puno prilika. Upoznaješ ljude iz cijelog svijeta, učiš nove vještine i stalno napreduješ. Važno je biti otvoren, spreman na učenje i imati pozitivan stav. Greške i prepreke su sastavni dio puta, ali svaka te nečemu nauči i potakne da budeš bolji. Ako radiš s osmijehom i srcem, gosti to prepoznaju, a to je najveća nagrada i ponos”.



Postanite dio San Canzian tima!

Ako vjerujete da se dobar dojam ne ostavlja samo osmijehom, već iskrenošću, pažnjom i strašću, možda je vrijeme da i sami postanete “umjetnikom doživljaja”.


Istražite mogućnosti zaposlenja u San Canzianu!

* Sadržaj nastao u suradnji s partnerom San Canzian Hotel & Residences.