Foto: iStock
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 60 min pripreme, 10 min kuhanja
SASTOJCI ZA LITRU I POL:
- 1 kg šipka (oko 690 g očišćenog)
- 500 ml etilnog alkohola 96% (prehrambeni)
- 500 g šećera
- 800 g vode
PRIPREMA: Šipak očistiti i ukloniti sve bijele kožice kako liker ne bi bio gorak. Staviti šipak u veliku staklenku, preliti alkoholom i hermetički zatvoriti. Pustiti da stoji 12 dana u zamračenom prostoru.
Svaki dan protresti.
Nakon 12 dana procijediti kroz gazu. U posudi zagrijati 800 g vode i u njoj otopiti 500 g šećera. Sirup ne smije zakuhati. Kada se sirup ohladi, ulijte u njega macerirani alkohol. Dobro promiješati i uliti u bocu.
Pustiti da stoji 20 dana na sobnoj temperaturi.
Po isteku vremena liker poslužiti i čuvati u hladnjaku do tri mjeseca. Po želji u procesu maceriranja možete koristiti i štapić cimeta.