
Foto: Pexels
Uz malo brige, bundeve mogu krasiti trijem, blagovaonicu ili prozor tjednima, donoseći u dom onaj prepoznatljivi jesenski ugođaj
povezane vijesti
Kad se pojave prve hladnije večeri i police trgovina postanu prepune narančastih plodova, malo tko odoli iskušenju da dom ukrasi bundevama. No, jednako brzo kao što ih donesemo kući, one često počnu gubiti sjaj, te omekšaju, potamne i u trenu se pretvore u nered na pragu.
Dobra vijest? Postoji nekoliko jednostavnih načina kako spriječiti prerano truljenje, bilo da se radi o ukrasnim, jestivim ili izrezbarenim bundevama.
Foto: Pexels
Koliko dugo bundeve zapravo traju?
Neizrezbarene bundeve, ako su zdrave i čuvaju se dalje od sunca i mraza, mogu trajati i do tri mjeseca. Izrezbarene, pak, u prosjeku traju od tri do sedam dana, ovisno o temperaturi i vlazi zraka.
Za ukrasne svrhe, bundevu je najbolje izrezbariti dan ili dva prije Halloween večeri, jer će tako izgledati svježe i čvrsto kad dođe vrijeme za svijeće i fotografije.
Kako produljiti vijek izrezbarenih bundeva?
1. Očistite je prije rezbarenja.
Obrišite površinu razrijeđenom otopinom izbjeljivača (10% vode, 90% izbjeljivača) ili octom ako bundevu kasnije planirate kompostirati. Time se uklanjaju bakterije i gljivice koje uzrokuju truljenje.
2. Uklonite sve ostatke pulpe.
Unutrašnjost mora biti potpuno čista i suha, jer će i najmanji ostatak vlakana ubrzat će raspadanje.
3. Premažite unutrašnjost vazelinom.
Tanki sloj na rubovima i izrezima zadržat će vlagu i spriječiti isušivanje. No, nemojte paliti svijeće unutar takve bundeve, već koristite LED lampice ili svjetiljke na baterije.
4. Držite bundevu na hladnom.
Toplina i sunce najbrže uništavaju bundevu. Kad nije u upotrebi, spremite je u hladniji prostor ili čak u hladnjak na nekoliko sati dnevno.
Foto: Pexels
Kako očuvati neizrezbarene bundeve?
1. Operite ih prije izlaganja.
Poprskajte ih razrijeđenom otopinom izbjeljivača ili octa i pustite da se osuše. Time uklanjate mikroorganizme s površine.
2. Izbjegavajte ekstremne temperature.
Bundeve ne podnose ni jaku hladnoću ni izravno sunce. Idealno ih je držati na temperaturi između 10 i 15 °C uz umjerenu vlagu.
3. Zaštitite ih od životinja.
Ako vam ih glodavci ili ptice napadaju, poprskajte bundevu mješavinom ljutog umaka i vode. Ne djeluje uvijek, ali često odvrati “posjetitelje”.
Savjet za uzgoj
Ako uzgajate vlastite bundeve, prestanite s obilnim zalijevanjem kad plodovi počnu mijenjati boju. Pod svaku bundevu možete staviti dasku ili sloj slame da ne leži izravno na vlažnoj zemlji.
Foto: Pexels