jesenska dekoracija

Savjetujemo kako produžiti život bundevi (i spriječiti prerano truljenje)

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Uz malo brige, bundeve mogu krasiti trijem, blagovaonicu ili prozor tjednima, donoseći u dom onaj prepoznatljivi jesenski ugođaj

Kad se pojave prve hladnije večeri i police trgovina postanu prepune narančastih plodova, malo tko odoli iskušenju da dom ukrasi bundevama. No, jednako brzo kao što ih donesemo kući, one često počnu gubiti sjaj, te omekšaju, potamne i u trenu se pretvore u nered na pragu.


Dobra vijest? Postoji nekoliko jednostavnih načina kako spriječiti prerano truljenje, bilo da se radi o ukrasnim, jestivim ili izrezbarenim bundevama.



Foto: Pexels

Koliko dugo bundeve zapravo traju?


Neizrezbarene bundeve, ako su zdrave i čuvaju se dalje od sunca i mraza, mogu trajati i do tri mjeseca. Izrezbarene, pak, u prosjeku traju od tri do sedam dana, ovisno o temperaturi i vlazi zraka.


Za ukrasne svrhe, bundevu je najbolje izrezbariti dan ili dva prije Halloween večeri, jer će tako izgledati svježe i čvrsto kad dođe vrijeme za svijeće i fotografije.


Kako produljiti vijek izrezbarenih bundeva?


1. Očistite je prije rezbarenja.


Obrišite površinu razrijeđenom otopinom izbjeljivača (10% vode, 90% izbjeljivača) ili octom ako bundevu kasnije planirate kompostirati. Time se uklanjaju bakterije i gljivice koje uzrokuju truljenje.


2. Uklonite sve ostatke pulpe.


Unutrašnjost mora biti potpuno čista i suha, jer će i najmanji ostatak vlakana ubrzat će raspadanje.


3. Premažite unutrašnjost vazelinom.


Tanki sloj na rubovima i izrezima zadržat će vlagu i spriječiti isušivanje. No, nemojte paliti svijeće unutar takve bundeve, već koristite LED lampice ili svjetiljke na baterije.


4. Držite bundevu na hladnom.


Toplina i sunce najbrže uništavaju bundevu. Kad nije u upotrebi, spremite je u hladniji prostor ili čak u hladnjak na nekoliko sati dnevno.



Foto: Pexels

Kako očuvati neizrezbarene bundeve?


1. Operite ih prije izlaganja.


Poprskajte ih razrijeđenom otopinom izbjeljivača ili octa i pustite da se osuše. Time uklanjate mikroorganizme s površine.


2. Izbjegavajte ekstremne temperature.


Bundeve ne podnose ni jaku hladnoću ni izravno sunce. Idealno ih je držati na temperaturi između 10 i 15 °C uz umjerenu vlagu.


3. Zaštitite ih od životinja.


Ako vam ih glodavci ili ptice napadaju, poprskajte bundevu mješavinom ljutog umaka i vode. Ne djeluje uvijek, ali često odvrati “posjetitelje”.


Savjet za uzgoj


Ako uzgajate vlastite bundeve, prestanite s obilnim zalijevanjem kad plodovi počnu mijenjati boju. Pod svaku bundevu možete staviti dasku ili sloj slame da ne leži izravno na vlažnoj zemlji.



Foto: Pexels