
Opatijski slavljenici s pripremljenim delicijama ispred tržnice / Foto M. GRACIN
Na suncem okupanom trgu ispred tržnice učenici i nastavnici su svim građanima, baš kao i turistima, prezentirali neke od vrlo uspješnih projekata po kojima je ova srednja škola poznata
povezane vijesti
OPATIJA Ugostiteljska škola iz Opatije proslavila je punih 96 godina uspješnog rada uz dvodnevnu svečanost tijekom koje su, po prekrasnom listopadskom vremenu, na suncem okupanom trgu ispred tržnice učenici i nastavnici svim građanima, baš kao i turistima, prezentirali neke od vrlo uspješnih projekata po kojima je ova srednja škola poznata. Tijekom dva prijepodneva cijelim su se prostorom “spreda mrkata” širili fantastični mirisi, a sve to je bilo u okvirima prezentacije projekata “Vrhunsko, a naše”, “Iz padela naših nona”, “Činka-Pal Time”, te “Muzej hrane i okusa”. Budući da je sada vrijeme od maruna, ova manifestacija koja je ujedno imala i humanitarni karakter, uključivala je i izradu koktela na bazi maruna.
Razlog za proslavu
U programima koji su oduševili prolaznike i goste koji uživaju u mirisima i okusima jeseni na Opatijskoj rivijeri sudjelovali su učenici i njihovi vrijedni nastavnici koji su uvijek puni dobrih ideja i pod čijim mentorstvom se na brojnim natjecanjima postižu vrhunski rezultati. Na trgu je svoj štand istovremeno imala i Udruga osoba s invaliditetom grada Opatije čije su članove koji vole pomagati u kuhinji budući ugostiteljski kadrovi iz Opatije također uključili u prezentaciju i sve zajedno je bilo dio lijepe priče za kraj tjedna.

Foto Marko Gracin
– Nije malo doživjeti 96. rođendan, što je Ugostiteljskoj školi Opatija pošlo za rukom i danas imamo razloga za proslavu. Opatijcima i svim gostima predstavljamo uspješne projekte naše škole. Pripremamo pisanicu Welington i kolač rigojanči – jela koja je danas gotovo nemoguće naći na našim menijima, a nekad su u zlatnim vremenima opatijskog turizma predvodili ponudu. Zatim izrađujemo dvije vrste zdravih palačinki. To su američke sa špinatom te klasične od pirovog i bademovog brašna s pekmezom od šljiva i marelica. Također, prezentiramo i vrhunske hrvatske proizvode poput sireva Gligora, kao i lovačkih kobasica. S obzirom na to da je vrijeme od Marunade, naši učenici, budući konobari, pripremaju koktele od maruna – rekla je o proslavi putem promocije projekata nastavnica u Ugostiteljskoj školi Majda Šimunić.
Pomoć potrebitima
Cijeli je program imao i humanitarni karakter te se prikupljeni novac planira donirati za pomoć potrebitima, što je jedan od načina na koje se učenike motivira da pomažu drugima i da se rado uključe u slične akcije.
– U dva dana interes posjetitelja je bio velik, a našu su ponudu probali i turisti kojima je bilo zanimljivo sudjelovati i degustirati ono što smo pripremili – dodala je prof. Šimunić uz koju su u promociji programa sudjelovale i druge profesorice iz ove opatijske srednje škole i to Ljiljana Mikinac, Kristina Gligora i Aleksandra Miljević.