Sve je češći

Kuhinjski otok iz snova: vodič za idealne dimenzije i raspored

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Savjeti za maksimalnu funkcionalnost

Kuhinjski otok već je godinama na vrhu liste želja gotovo svakog domaćinstva. Osim što pruža dodatni prostor za odlaganje, pripremu hrane i posluživanje, on je i pravi estetski središnji element svake moderne kuhinje.


No, prije nego što se upustite u biranje radne ploče ili boje ormarića, ključno je odrediti koja veličina otoka najbolje odgovara vašem prostoru.


Kada je kuhinjski otok prevelik, a kada premalen?


Pravilo struke kaže da kuhinjski otok ne bi trebao zauzimati više od 10 posto ukupne površine kuhinje. Dakle, ako vaša kuhinja ima oko 20 kvadratnih metara, otok ne bi trebao biti veći od 2 kvadratna metra.


Tako zadržava prisutnost u prostoru, ali ne dominira njime. Ako je prostor manji, stručnjaci savjetuju pokretne otoke na kotačićima koji se po potrebi mogu odmaknuti, ili ugradnju poluotoka, što štedi prostor i zadržava funkcionalnost.


Prostor oko otoka kao ključ ugodnog kretanja


Važno je ne zaboraviti na tzv. prolazne zone, odnosno razmak između otoka i zidova ili kuhinjskih elemenata.


On bi trebao iznositi najmanje 90 centimetara, a idealno do 120 centimetara, kako bi se dvije osobe mogle nesmetano kretati i dok netko kuha ili posprema. Ako se otok nalazi između štednjaka i sudopera, taj razmak postaje još važniji. Preuski prolaz čini kuhanje napornim, dok prevelik otežava efikasan radni tijek.


FOTO: Unsplash


Kuhinjski otok i sjedenje


Planirate li otok koristiti i kao prostor za doručak ili neformalna druženja, imajte na umu da je za svaku osobu potrebno predvidjeti oko 60 centimetara širine. Tako primjerice otok duljine 180 cm može udobno primiti tri barske stolice. Iza sjedećeg dijela trebalo bi ostaviti barem 110 cm slobodnog prostora, kako bi se moglo prolaziti čak i dok netko sjedi.


Materijali, visina i funkcionalnost


Kuhinjski otok nije samo ploča na sredini prostorije. On može sadržavati duboke ladice, police, izvlačne elemente ili čak ugrađeni štednjak. Ako volite pokazati posuđe ili staklenke, otvorene police su atraktivno rješenje, no ako imate malu djecu ili manjak vremena za slaganje, bolje se odlučiti za zatvorene fronte.


Kod izbora radne ploče, veličina otoka igra veliku ulogu. Prevelike ploče od kamena ili kvarca često zahtijevaju dvije ploče (i vidljiv spoj), dok je za manje otoke idealan drveni blok koji može služiti i kao daska za rezanje. Što se tiče visine, standard je oko 90 centimetara, no ako ste viši ili niži od prosjeka, slobodno prilagodite jer kuhinja treba služiti vama, a ne obrnuto.


Kuhinjski otok može biti središte doma, mjesto okupljanja i praktičan pomoćnik u svakodnevici, ali samo ako mu date dovoljno prostora da „diše“. Promislite o svojim navikama, veličini prostora i potrebama, jer idealan otok nije onaj najveći ili najskuplji, već onaj koji se savršeno uklapa u vaš životni ritam.