
Foto: Pexels
Ovaj „use-it-up“ quiche recept osmišljen je tako da ne zahtijeva točne sastojke, te je idealan način da iskoristite ostatke iz hladnjaka i pretvorite ih u hranjivo, ukusno jelo
povezane vijesti
Jednostavan, svestran i gotov za manje od sat vremena, ovaj quiche je idealan način da iskoristite ostatke iz hladnjaka i pretvorite ih u hranjivo, ukusno jelo.
Fleksibilan recept omogućuje da iskoristite ono što već imate kod kuće, a rezultat je kremasta, mirisna pita koja uspijeva svaki put.
Foto: Pexels
Zašto ga vrijedi isprobati?
Ovaj „use-it-up“ quiche recept osmišljen je tako da ne zahtijeva točne sastojke. Umjesto popisa koji morate slijediti, nudi jednostavnu formulu:
-
2 šalice povrća
-
½ šalice mesa (po želji)
-
½ šalice sira
Kombinacije su neograničene, od brokule, batata i špinata do šunke, lososa ili gljiva. Umjesto domaćeg tijesta koristi se gotova zamrznuta kora za pitu, pa nema ni valjanja ni prethodnog pečenja.
Savjeti prije pripreme
Povrće: Lisnato povrće poput špinata ili kelja može se dodati sirovo, dok tvrđe povrće (poput krumpira, brokule ili tikvica) treba prethodno skuhati ili ispeći.
Meso: Koristite već kuhano i narezano meso, npr. piletinu, slaninu, šunku ili ribu. Ako ga izostavite, dodajte više povrća.
Sir: Cheddar, mozzarella ili feta savršeno se stapaju s nadjevom. Može se pomiješati s jajima ili posuti po vrhu.
Bilje: Svježi vlasac, peršin ili bosiljak dat će dodatnu svježinu.
Savjet: Izbjegavajte previše tekućine; ocijedite povrće prije nego ga dodate u nadjev.
Foto: Pexels
Sastojci
-
1 žlica naribanog tvrdog sira (npr. parmezan)
-
1 zamrznuta kora za pitu (promjer 23 cm)
-
1 žlica maslinovog ulja
-
½ šalice nasjeckanog luka
-
2 šalice sirovog i/ili kuhanog povrća
-
¾ žličice soli
-
¼–½ šalice kuhanog mesa ili ribe (po želji)
-
5 jaja
-
½ šalice mlijeka
-
½ šalice ribanog sira po izboru
-
¼ žličice papra
-
prstohvat muškatnog oraščića (po želji)
Priprema
-
Zagrijavanje pećnice: Pećnicu zagrijati na 190 °C i postaviti rešetku u donju trećinu. Dno kore posuti tvrdim sirom.
-
Pirjanje povrća: Na tavi zagrijati ulje, dodati luk i pirjati 5 minuta. Zatim dodati povrće i kuhati dok ne omekša. Posoliti i po želji dodati meso.
-
Priprema nadjeva: U zdjeli umutiti jaja, mlijeko, sir, preostalu sol, papar i muškatni oraščić.
-
Sastavljanje: U koru rasporediti povrće i meso, zatim preliti smjesu od jaja.
-
Pečenje: Peći 30–35 minuta, dok površina ne postane zlatna, a nadjev se stegne. Ostaviti da odmori 10 minuta prije posluživanja.
Čuvanje i zamrzavanje
Quiche se može pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do četiri dana. Za dulje čuvanje, potpuno ohlađen quiche zamotajte u aluminijsku foliju i zamrznite do tri mjeseca.
Prije posluživanja odmrznite i podgrijte u pećnici 20 minuta na 180 °C.
Foto: Pexels