neograničene kombinacije

Quiche recept koji spašava večeru i ostatke iz hladnjaka

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ovaj „use-it-up“ quiche recept osmišljen je tako da ne zahtijeva točne sastojke, te je idealan način da iskoristite ostatke iz hladnjaka i pretvorite ih u hranjivo, ukusno jelo

Jednostavan, svestran i gotov za manje od sat vremena, ovaj quiche je idealan način da iskoristite ostatke iz hladnjaka i pretvorite ih u hranjivo, ukusno jelo.


Fleksibilan recept omogućuje da iskoristite ono što već imate kod kuće, a rezultat je kremasta, mirisna pita koja uspijeva svaki put.



Foto: Pexels

Zašto ga vrijedi isprobati?


Ovaj „use-it-up“ quiche recept osmišljen je tako da ne zahtijeva točne sastojke. Umjesto popisa koji morate slijediti, nudi jednostavnu formulu:


  • 2 šalice povrća


  • ½ šalice mesa (po želji)


  • ½ šalice sira


Kombinacije su neograničene, od brokule, batata i špinata do šunke, lososa ili gljiva. Umjesto domaćeg tijesta koristi se gotova zamrznuta kora za pitu, pa nema ni valjanja ni prethodnog pečenja.


Savjeti prije pripreme


Povrće: Lisnato povrće poput špinata ili kelja može se dodati sirovo, dok tvrđe povrće (poput krumpira, brokule ili tikvica) treba prethodno skuhati ili ispeći.
Meso: Koristite već kuhano i narezano meso, npr. piletinu, slaninu, šunku ili ribu. Ako ga izostavite, dodajte više povrća.
Sir: Cheddar, mozzarella ili feta savršeno se stapaju s nadjevom. Može se pomiješati s jajima ili posuti po vrhu.
Bilje: Svježi vlasac, peršin ili bosiljak dat će dodatnu svježinu.
Savjet: Izbjegavajte previše tekućine; ocijedite povrće prije nego ga dodate u nadjev.



Foto: Pexels

Sastojci


  • 1 žlica naribanog tvrdog sira (npr. parmezan)


  • 1 zamrznuta kora za pitu (promjer 23 cm)


  • 1 žlica maslinovog ulja


  • ½ šalice nasjeckanog luka


  • 2 šalice sirovog i/ili kuhanog povrća


  • ¾ žličice soli


  • ¼–½ šalice kuhanog mesa ili ribe (po želji)


  • 5 jaja


  • ½ šalice mlijeka


  • ½ šalice ribanog sira po izboru


  • ¼ žličice papra


  • prstohvat muškatnog oraščića (po želji)


Priprema


  1. Zagrijavanje pećnice: Pećnicu zagrijati na 190 °C i postaviti rešetku u donju trećinu. Dno kore posuti tvrdim sirom.


  2. Pirjanje povrća: Na tavi zagrijati ulje, dodati luk i pirjati 5 minuta. Zatim dodati povrće i kuhati dok ne omekša. Posoliti i po želji dodati meso.


  3. Priprema nadjeva: U zdjeli umutiti jaja, mlijeko, sir, preostalu sol, papar i muškatni oraščić.


  4. Sastavljanje: U koru rasporediti povrće i meso, zatim preliti smjesu od jaja.


  5. Pečenje: Peći 30–35 minuta, dok površina ne postane zlatna, a nadjev se stegne. Ostaviti da odmori 10 minuta prije posluživanja.


Čuvanje i zamrzavanje


Quiche se može pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do četiri dana. Za dulje čuvanje, potpuno ohlađen quiche zamotajte u aluminijsku foliju i zamrznite do tri mjeseca.


Prije posluživanja odmrznite i podgrijte u pećnici 20 minuta na 180 °C.



Foto: Pexels