Zdrav život

Znanstvenici tvrde da ovih nekoliko jednostavnih dnevnih navika pomaže snižavanju krvnog tlaka

T.I.

iStock

iStock



Krvni tlak jedan je od ključnih pokazatelja zdravlja srca i krvnih žila. Iako se često preporučuje zdrav način života i pravilna prehrana, mnogi ljudi nisu sigurni koje konkretne promjene mogu donijeti stvarnu korist.


Nova istraživanja pokazala su da redoviti unos flavan-3-ola, prirodnih biljnih spojeva koje nalazimo u hrani poput tamne čokolade, zelenog i crnog čaja, grožđa i jabuka, može značajno sniziti krvni tlak i poboljšati funkciju krvnih žila.


Kliničke studije


Analiza podataka iz 145 kliničkih studija, koje su uključivale više od 5.000 sudionika, otkrila je da prosječni dnevni unos oko 586 mg flavan-3-ola dovodi do pada krvnog tlaka od oko 2,8 mmHg sistoličkog i 2,0 mmHg dijastoličkog. Kod osoba s povišenim krvnim tlakom ili hipertenzijom smanjenje je bilo još izraženije, čak do 6-7 mmHg sistoličkog i 4 mmHg dijastoličkog tlaka, što je usporedivo s učincima nekih lijekova za tlak.




Osim što pomažu snižavanju krvnog tlaka, flavan-3-oli su otkriveni kao faktori koji poboljšavaju funkciju endotelija – unutarnjeg sloja krvnih žila. Bolja funkcija endotelija znači da krvne žile bolje reagiraju na protok krvi i mogu se učinkovitije širiti, što je ključno za zdrav kardiovaskularni sustav.


Čaj i tamna čokolada


Flavan-3-oli nalaze se u mnogim namirnicama koje su lako dostupne i često dio naše prehrane. Primjerice, dvije do tri šalice čaja, jedna do dvije porcije tamne čokolade, dvije žlice kakao praha ili nekoliko jabuka mogu osigurati dnevnu potrebnu količinu ovih korisnih spojeva.


Nuspojave su rijetke i uglavnom blage, najčešće probavnog karaktera, što potvrđuje sigurnost uključivanja ovih namirnica u svakodnevni jelovnik.