Jesenska poslastica

Sočni pumpkin spice browniji desert su koji jednostavno morate isprobati

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Kad se čokolada spoji s mirisima cimeta, klinčića i muškatnog oraščića, nastaje jesenski desert kojem je teško odoljeti

Kišni jesenski dani idealno su vrijeme za pečenje – svjetlo svijeće, dobra glazba i miris svježe pečenih kolača stvaraju onu pravu, toplu atmosferu doma. A kad poželite nešto slatko, bogato i aromatično, browniji su uvijek siguran izbor. 


Ovog puta donosimo im jesensko „upgrade“ izdanje – pumpkin spice brownije, savršenu kombinaciju čokolade i bundeve.


Na prvu se možda čini neobičnim, ali spoj slatke čokolade i začinjene bundeve funkcionira besprijekorno. Pire od bundeve daje brownijima sočnost, a začini poput cimeta, klinčića i muškatnog oraščića dodaju im toplinu i karakter.


Uz to, dekorativni „swirl“ uzorak čini ih pravom malom umjetninom na tanjuru.


Kako ih pripremiti čokoladni kolač od bundeve?


Za ovaj desert trebat će vam dvije smjese – jedna čokoladna, druga s bundevom. Naizmjenično se stavljaju u kalup, a zatim lagano prošaraju nožem ili drvenim štapićem kako bi se stvorio prepoznatljiv mramorni uzorak. Nakon pečenja i kratkog hlađenja, izrežite ih na kocke i uživajte uz kavu, čaj ili kao slatku pauzu na tmuran dan.


Sastojci za kolač od bundeve:


  • 100 g glatkog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 170 g otopljenog maslaca
  • 300 g šećera
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 3 jaja
  • 30 g kakaa u prahu
  • 100 g tamne čokolade, nasjeckane
  • 120 g pirea od bundeve
  • 60 g sjeckanih oraha
  • 1 žličica cimeta
  • ½ žličice mljevenih klinčića
  • ½ žličice muškatnog oraščića

Priprema:


Zagrijte pećnicu na 175 °C. Namastite kvadratni kalup. U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj umutite maslac, šećer i vaniliju pa dodajte jaja. Postupno umiješajte smjesu s brašnom. 


Podijelite tijesto na dvije polovice: u prvu dodajte kakao i čokoladu, a u drugu pire od bundeve, orahe i začine. 


Smjese naizmjenično stavljajte u kalup, prošarajte nožem i pecite 45–50 minuta. Ohladite, narežite i poslužite.


U kombinaciji s aromom kave i hladnim jesenskim zrakom koji dolazi kroz prozor, ovi browniji su pravi mali komadi jeseni koje možete pojesti.