osvježavajuća i zasitna

Salata prepuna proteina i vlakana postat će vaš novi ručak iz snova

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Gotova je bez kuhanja, jednostavna za pripremu i još ukusnija kad malo odstoji

Konzervirani grah često je spas u kuhinji. Povoljan je, praktičan i već kuhan, a kada da mu dodate pravu kombinaciju začina, pretvara se u iznenađujuće ukusno i zasitno jelo.


Upravo je tavko i osvježavajuća i zasitna marinirana salata od puter graha s limunom i harissom. Može se držati u hladnjaku i poslužiti kao savršeni ručak kroz cijeli tjedan, a najbolje od svega je što je još ukusnija kad malo odstoji.


Osim što je nevjerojatno fina, u jednoj porciji krije 11 grama biljnih proteina i 8 grama vlakana. U nastavku donosimo recept za vaš novi savršeni ručak.


Kako napraviti salatu


Priprema ne može biti jednostavnija jer nema kuhanja. Sve kreće od brzog vinaigreta – mješavine limunovog soka, maslinova ulja, soli i harisse. Upravo harissa, sjevernoafrička pasta od crvene paprike, daje salati karakter: blago dimljeni, voćni i pikantni okus koji podiže cijelo jelo.


Zatim se dodaju ocijeđeni i isprani puter grah, sitno nasjeckane mrkve za hrskavost i svježe začinsko bilje. Najvažniji korak: ostavite salatu u hladnjaku barem osam sati da se svi okusi povežu.


Prije posluživanja pustite je da odstoji 15-ak minuta na sobnoj temperaturi, probajte i po potrebi dodajte još soli.



Foto: Pexels

Varijacije


Ukoliko vam nedostaje neka namirnica ili pak jednostavno dosadi navedena kombinacija, dobra vijest je da salatu možete probati i u različitim varijacijama.


  • Umjesto graha: koristite bijeli grah, slanutak ili grah canellini.


  • Začinsko bilje: originalno ide mješavina kopra i peršina, ali slobodno koristite samo jedno ili dodajte drugo koje volite.


  • Bez harisse? Zamijenite je srirachom ili s malo dimljene paprike.


  • Za još proteina: dodajte usitnjenu pečenu piletinu ili tunu iz konzerve u maslinovu ulju i pustite da se marinira zajedno s grahom.


Kako poslužiti


Ova salata je savršena za piknik, ručak na poslu ili laganu večeru kod kuće. Putuje bez problema, odlično se slaže s lisnatim povrćem poput rikole, a uz dodatak tune ili piletine postaje kompletan obrok.