Pun pogodak

Novljanski gušti za polizat prsti. Popularnom gastro manifestacijom ispratili ljeto u Novom Vinodolskom

Robert Šimonović

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Sunčano vrijeme, dobra glazba i vrhunski gastrodoživljaj za svačiji džep privukli su popriličan broj posjetitelja



I šušta, i gušta bilo je jučer u Novom Vinodolskom. Novljani, Novljanke i njihovi posjetitelji lizali su prste uz još jedne Novljanske gušte! Popularna gastromanifestacija kojom su u gradu Vinodolskog zakona ispratili ljeto i ljetnu turističku sezonu i ove se godine pokazala kao pun pogodak. Sunčano vrijeme, dobra glazba i vrhunski gastrodoživljaj za svačiji džep privukli su popriličan broj posjetitelja, pretvorivši Trg Ivana Mažuranića u pravu oazu okusa i mirisa.


Paleta delicija


Lokalni ugostitelji pripremali su bogatu paletu delicija koje su zadovoljile i najzahtjevnija nepca. Predstavilo se deset ugustiteljskih objekata: Ekskluziva tim, konoba Navigare, restoran Admiral, Aminess Lišanj Family Hotel, Bistro Tomas, konoba Pod Orajom, buffet Adria, bistro pizzeria Đir, Caffe bar bistro Marnie i konoba Hata. Jedanaesti igrač bila je Vinska kuća Pavlomir. Cijene su i ove godine bile prilagođene svima pa se tako gastro- delicija (glavno jelo) mogla kušati za svega pet eura, za slasticu je bilo potrebno izdvojiti tri, a za »dec« vrhunskog vina ili pjenušca dva eura.


Foto Sergej Drechsler


Na meniju – sve što ti srce poželi. Uživanje u vrhunskim okusima najčešće bi počinjalo salatom od lignji na primorski način ili paštetom od tune, nastavilo se sa slasnim škampima ili dagnjama na buzaru, brudetom od inćuna sa slanutkom i palentom, šufiganim lignjama s bobom i palentom, mrkačem na saft s palentom, kao i medaljonima od jadranskih kozica u umaku od pjenušca s rižotom od naranče ili pak sipom iz teće. Ljubitelji mesnih jela uživali su u pljukancima s junećim gulašom, ukrajinskim sarmicama s heljdom i junetinom te aromatičnom mađarskom perkeltu. Slatka ponuda razveselila je svakog pravog gurmana – millefoglie u čaši s laganim kremastim slojevima, ricotta sa smokvama, tiramisu, palačinke te razne domaće pite i štrudle, među kojima i posebna štrudla od smokve. Ljubitelje novih okusa oduševila je torta Medovik, ukrajinska slastica koja krije ukusne medene slojeve.




Među brojnim bonkulovićima srećemo Duška i Ani »z Praputnjaka«. Kako kažu, u Novi su došli dobro se najesti i zabaviti.


Foto Sergej Drechsler


– Manifestacija je odlična, glazba je jako dobra, hrana ukusna, pogotovo škampi. Sve u svemu, nema niti jedne primjedbe – poručuju kratko i jasno Praputnjarci.


Sretan rođendan!


Ispod hlada načičkanih suncobrana upoznajemo i goste iz metropole. Iz Zagreba u Novi došli su dobro raspoloženi Dijana i Darko. A kako i ne bi bili? Dijani je upravo danas rođendan! Pa gdje ćeš bolju proslavu nego uz vrhunsko »iće i piće«. Još kad se zvijezde poslože tako da za rođendan budeš trajno ovjekovječen fotografijom u Novom listu… Milina! O godinama se damu ne pita, već kako ocjenjuje novljansku gastrofeštu.


– Slučajno smo saznali za Novljanske gušte. Došli smo u Novi na ljetovanje, i evo nas ovdje. Prezadovoljni smo, sve je jako fino. Obavezno ćemo preporučiti manifestaciju prijateljima kad dođemo u doma – konstatiraju veseli Zagrepčani.


Foto Sergej Drechsler


Bio je tu i najviši predstavnik Grada Novog Vinodolskog, doslovno i figurativno. Naravno, riječ je o gradonačelniku Tomislavu Cvitkoviću, koji je pozdravio okupljene, uputio zdravicu i poželio svima dobar tek.


– Bližimo se završetku još jedne sezone, a ova manifestacija je njezin šlag na kraju. Lijepo je vrijeme, uživajte svi u današnjem danu! Hvala ugostiteljima koji podržavaju manifestaciju svake godine, djelatnicama turističke zajednice, damama iz Udruge 51+ i svima koji su sudjelovali u organizaciji i realizaciji Novljanskih gušta – kazao je Cvitković.


Za glazbeni ugođaj pobrinula se klapa Intriga, dok je voditelj Boris Novaković upoznao prisutne s kuharima i njihovim kulinarskim kreacijama. Samanta Jovanović, Marijan Butina, Melani Buha, Franko Tomić, Miroslav Palinkaš, Kristijan Šimunović, Matej Bokun, Danijel Jovanović i Iva Brozović Mikola samo su neki od najzaslužnijih za pripremu i realizaciju pravih gastro remek-djela. Svaka čast i živjeli!


Foto Sergej Drechsler