Naša ekipa u vinogradu

Počela berba vrbničke žlahtine, vino bi moglo biti vrhunske kvalitete: ‘Očekujemo čak milijun kg grožđa’

Alenka Juričić Bukarica

Vrijedni berači predahnuli su samo za našeg fotoreportera, a onda - natrag među trsi / Foto Marko GRACIN

Vrijedni berači predahnuli su samo za našeg fotoreportera, a onda - natrag među trsi / Foto Marko GRACIN

To bi značilo nekih 650.000 litara vina, potvrdio nam je Denis Matanić, upravitelj PZ-a Vrbnik,



 


VRBNIK – U berbu se ove godine krenulo s osmijehom na licu. Vrijeme je idealno, dapače pravo ljetno, a grozdovi žlahtine lijepi, zdravi, zlatni… Baš kakvi trebaju biti. Jučer je, kako je i najavljeno iz Poljoprivredne zadruge Vrbnik, u Vrbničkom polju krenula ovogodišnja berba. Živo je bilo među trsovima od jutra. Mi smo za našeg obilaska, kad je sunce već dobrano upeklo i više zvalo na plažu, nego na zemlju, sreli vrijedne članove familije Toljanić. Da se o žlahtini mali Vrbenčani uče brinuti od malih nogu, potvrdili su maleni Joakim i Ruta koji su spremno dali ruku starijim beračima. Za to je još premala definitivno najmlađa sudionica berbe, tromjesečna Leticia koja je u nosiljci mami Emi pravila društvo tijekom berbe. U ime veselih berača Ankica Toljanić nam je, pak, otkrila da ih je dvadesetak, svih generacija.


– Krenulo je živo, lijepo je vrijeme, toplo, malo i pretoplo! Ali hvala bogu, berba će biti bolja nego lani tako da računamo da ćemo naš dio odraditi kroz dva, tri dana. Kako i ne bismo kad nama starijima pomažu i ove vrijedne male ruke – kazala nam je Ankica Toljanić.


Joakim i Ruta su spremno dali ruku starijim beračima / Foto Marko Gracin


Solidna berba




Ove godine u PZ-u Vrbnik očekuju solidnu berbu, nakon lanjske s prilično smanjenim urodom. Naime, lanjske loše vremenske prilike su dovele do toga da je grožđa bilo najmanje u zadnjih 27 godina, nekih 450.000 kilograma. Tako su zbog smanjenih količina u lipnju morali odustati od isporuke vina velikim trgovačkim lancima i distributerima, a zadržali su samo vino za svoje vinoteke, zadrugare te otočne ugostitelje. Ove godine se, pak, očekuje između 900.000 i milijun kilograma grožđa, što bi značilo nekih 650.000 litara vina, potvrdio nam je Denis Matanić, upravitelj PZ-a Vrbnik, zadruge čija je vinarija valjda jedina uz samo more. Pod kamenim Vrbnikom, u luci se tako jučer od jutra pa do kasnih večernjih sati moglo vidjeti traktore s prikolicama punim grožđa koji dolaze na vagu, iskrcavaju grožđe u prešu pa opet voze na vaganje da bi se potom spustili na pranje pa natrag u vinograd. Dobro organiziran šušur koji daje posebnu draž rujanskim danima u Vrbniku. Berba žlahtine će trajati 9 do 10 dana, i kruna je, ipak, prilično zahtjevne vinogradarske godine.


Denis Matanić / Foto Marko GRACIN


Divlje svinje i podivljale krave velik problem

 


Problem s kojim se vinogradari u Vrbniku suočavaju je i alohtona divljač. Kako je pojasnio Denis Matanić, divlje životinje su velik problem, posebno divlje svinje. Međutim, tu su i goveda za koja nitko ne brine te su već praktički divlja. Krave prepuštene same sebi, naime, upadaju u vinograde i rade štetu, a za sada se to pitanje na razini institucija još ne uspijeva riješiti.

– Počeli smo s berbom koja izgleda obećavajuće. Ljudi su zadovoljni, grožđe lijepo izgleda, bobice su pune soka, zdravo je… Iako je ova godina bila obilježena obilnim kišama i visokom vlagom koja je prijetila bolestima, pravodobna zaštita vinograda omogućila je da grozdovi dočekaju berbu u dobrom stanju. Nakon prošlogodišnjeg velikog gubitka uroda, ovogodišnja berba nosi novu nadu. Prvi sati trgadbe i prerade u najstarijem vinskom pogonu na Krku pokazuju da bi prinos mogao biti usporediv s berbom 2022. godine. Naime, tada je u podrum stiglo više od milijun kilograma grožđa, što je bila jedna od onih boljih berbi u povijesti prerade žlahtine – pojasnio je upravitelj PZ-a Vrbnik, zadruge koju čini 121 zadrugar, a pod vinogradima ima nekih 75 hektara u Vrbničkom polju.


Pune kante zlatnog vrbničkog grožđa / Foto Marko Gracin


Svi zadovoljni


Ovo je prva godina novog dijela podruma u čiju tehnologiju prerade grožđa i proizvodnje vina PZ Vrbnik ulaže iz godinu u godinu te danas njihov podrum zadovoljava najviše standarde podrumarstva. Primarni brend ove vinarije fokusirane na žlahtinu je Zlatna vrbnička žlahtina, potom imaju u hrastovim bačvama barikirane žlahtine, tu je i rose, ali i poznati pjenušac Valomet. Poseban raritet je Valomet odležan na 30 metara morske dubine, u uvjetima bez sunca i stalne temperature. Spuštanje pjenušaca u posebnim kavezima u morske dubine u Hrvatskoj su pokrenuli upravo u PZ-u Vrbnik. Pojašnjavajući kakva je ovogodišnja vinogradarska godina, Vedran Gršković, glavni enolog PZ-a Vrbnik, kazao je da se očekuju optimalne količine grožđa, ali i da su zadovoljni po pitanju kvalitete.


Iskrcavanje grožđa prvi je korak prema preradi / Foto Marko GRACIN


– Ono što već sada možemo reći jest to da će naši kupci definitivno biti zadovoljni jer ćemo standard, stilistiku i visoku kvalitetu vina zadržati. Kvalitetu, jasno, uvjetuje i sama vinogradarska godina, koliko je ona klimatološki zahtjevna. Ove godine se tako zaštita provodila pojačano, a naši zadrugari su stvarno dobro educirani, naravno i vođeni s naše strane, tako da su vrhunski odradili taj dio posla i kvaliteta grožđa je izvanredna – pojasnio je Gršković.


Traktori s prikolicama punim grožđa cijelog dana su silazili u vrbničku luku / Foto Marko Gracin


Da je žlahtina koja izlazi iz podruma PZ-a Vrbnik izvrsne kvalitete, dokazuje čitav niz priznanja i nagrada, među kojima možemo izdvojiti brončana i srebrna priznanja svjetskog Decantera koja nose sva vina PZ-a Vrbnik. A prve količine žlahtine u rinfuzi na tržištu bi se trebale naći sredinom studenog, a butelje početkom prosinca.


– Ove godine očekuje se da će tradicija i kvaliteta ponovo doći do izražaja jer svaka čaša žlahtine krije priču o upornosti, vještini i ljubavi prema otoku – poručili su iz ove više od 120 godina stare zadruge.


Vedran Gršković /
Foto Marko Gracin