UDRUGA PALENTAR

Oni su ponosni ambasadori palente kompirice i grobničkog sira

Sanja Gašpert

Stresi tu palentu! / PROMO

Stresi tu palentu! / PROMO

Grozdana i pokojni Rade Rak te Ivan Broznić, uz pomoć prijatelja i članova Udruge Grobnički dondolaši kuhali su godinama »velu« palentu na festivalima u obje grobničke općine, ali i onu »miću« na drugim manifestacijama, pa je tako tih nekoliko grobničkih entuzijasta zaključilo da treba osnovati udrugu koja će brinuti o opremi, promociji, ali i o palenti kompirici i grobničkome siru kao autohtonim gastroproizvodima, ističe dopredsjednica Maja Stepančić



Svaka priča ima svoj početak, pa je tako i priča Udruge Palentar, čija je zadaća zaštita palente kompirice i grobničkoga sira, njegovanje kulturno-povijesne baštine Grobnišćine, suradnja s grobničkim općinama, Primorsko-goranskom županijom, Ministarstvom kulture, ustanovama i i udrugama, organiziranje kulturnih manifestacija i drugo. Njezina djelatnost je promicanje izvornih grobničkih delicija – palente kompirice i grobničkog sira u vidu pripremanja jela po izvornoj recepturi na manifestacijama u Općini Čavle, Primorsko-goranskoj županiji i šire.


Foto; A. KRIŽANEC

Foto: A. KRIŽANEC


Punoljetnost festivala


Zasigurno najpoznatija manifestacija koja se veže uz Udrugu Palentar je Festival palente i sira, pokrenut prije osamnaest godina kao prisjećanje na vrijeme povezanosti grobničkih težaka s prirodom i njezinim plodovima kako bi prehranili sebe i obitelj. Naime, u stare se dane život vrtio oko uzgoja stoke i obrađivanja zemlje. Prehrana je bila orijentirana na ono što su ljudi sami uzgojili. Život je bio težak, ali samo fizički težak, jer nikad na Grobnišćini nije manjkalo zabave i veselja. Uvijek se znalo odvojiti i vremena i novaca kako bi čovjek nahranio i dušu. Tako se i na Festivalu palente i sira ljudi druže, povezuju sa starim običajima, ali prvenstveno se zabavljaju. Palenta kompirica više je od autohtonog grobničkog jela. Ona je dio njegove povijesti, kulture, ali i svakodnevnog života još i danas. Manifestacija je rezultat suradnje Turističke zajednice Čavle i Turističke zajednice Jelenje, a na toj slasnoj ideji treba zahvaliti pokojnom Živku Šupku. Parnih godina Festival se održava u Jelenju, a neparnih godina u Čavlima.


– Od prvog Festivala palente i sira 2007. godine za kuhanje palente bili su zaduženi Grozdana i pokojni Rade Rak te Ivan Broznić, uz pomoć prijatelja i članova Udruge Grobnički dondolaši. Kuhali su oni godinama »velu« palentu na festivalima u obje grobničke općine, ali i onu »miću« na drugim manifestacijama, pa je tako tih nekoliko grobničkih entuzijasta zaključilo da treba osnovati udrugu koja će brinuti o opremi potrebnoj za kuhanje palente, o promociji Festivala, ali i o palenti kompirici i grobničkome siru kao autohtonim gastroproizvodima. Priča bi ostala neispričana da se u ljeto 2013. godine nisu okupili Nikola Vrančić Kolja, Grozdana i pok. Rade Rak, Gordana i Davor Gržetić, Ante Parlov i Rafael Pešut i službeno osnovali Udrugu Palentar. Nakon devet uspješnih godina, predsjedanje Udrugom Nikola Vrančić Kolja prepustio je dugogodišnjem članu Miroslavu De Martiniju, ističe dopredsjednica Udruge Palentar Maja Stepančić.


Foto: Marko Matešić

Foto: Marko Matešić


Čuvari Grobnika




Kako to često biva, ponekad se iz priče izrodi nešto trajno i vrijedno. Četrdesetak je članova u ovih dvanaestak godina kuhajući palentu kompiricu predstavilo Općinu Čavle, ali i Grobnik u cjelini, na brojnim sportskim, zabavnim, kulturnim, gastro i humanitarnim manifestacijama na Grobnišćini, u Hrvatskoj i u Europi.


I ove je godine palenta kuhana već petnaestak puta, krajem lipnja na Trgu hrvatskih branitelja u Čavlima održan je 17. Festival palente i sira, u organizaciji Općine Čavle i Turističke zajednice Čavle, a u kuhanju »vele« palente sudjelovali su, kao i uvijek, svi članovi Udruge Palentar, pojačani Grobničkim dondolašima i prijateljima. Udruga Palentar od 2018. godine organizira i vrlo posjećen Dan piva – Craft fest Grobnik, a preuzimala je i veliki dio organizacije Dana vina i lipote, odnosno Dana vina i pršuta, pa je nedavno održan još jedan Dan vina, u suradnji s Općinom Čavle i TZO-om Čavle.


– Netko bi mogao reći da dvanaest godina i nije nešto, ali kada se radi o Udruzi Palentar, onda je u tih dvanaest godina učinjeno puno. Vjerojatno je i to razlog da je Općina Čavle Udruzi 2023. godine donirala kontejner na Hrastenici, a članovi su ga uredili i u njemu je sada uskladišteno sve potrebno za uspješan nastavak ponosne promocije grobničke gastrotradicije. Ovo je kraj ove kratke priče, a Palentar će zahvaljujući marljivim i vrijednim čuvarima tradicije svoju priču pričati još godinama. Ako i sebe prepoznajete u ovom opisu – dobro ste došli!, poručuje Maja Stepančić.


Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN


 


 Priča bi ostala neispričana da se u ljeto 2013. godine nisu okupili Nikola Vrančić Kolja, Grozdana i pok. Rade Rak, Gordana i Davor Gržetić, Ante Parlov i Rafael Pešut i službeno osnovali Udrugu Palentar. Nakon devet uspješnih godina, predsjedanje Udrugom Nikola Vrančić Kolja prepustio je dugogodišnjem članu Miroslavu De Martiniju


Maja Stepančić


Vrijedne ruke članova udruge Palentar na Craft festu 2024. / Foto: Udruga Palentar

Vrijedne ruke članova udruge Palentar na Craft festu 2024. / Foto: Udruga Palentar


 


Šesnaesti Dan vina u grobničkom Kaštelu

Šesnaesti po redu Dan vina, tradicionalna eno-gastro manifestacija čiju organizaciju potpisuje Udruga Palentar, u suradnji s Općinom Čavle i čavjanskom Turističkom zajednicom, održana je uoči Bartoje u drevnom frankopanskom Kaštelu u Gradu Grobniku. Sve ljubitelje dobre kapljice dočekala su birana vina: Coslovich Istrian Wines, Kapić Winery, OPG Plovanić vina, Vina Bažon, Vina Bernobić, Vinarija Černeka, Vina Fuhtar, Vina Vorić te brojna druga sjevernojadranska vina. Ove su se godine priključili i kastavska Udruga Belica, a prvi put iz Makedonije i Tikveš Winery. Da se vino ne degustira na prazan želudac, pobrinula se Udruga Palentar, koja je uz grobničku palentu kompiricu posjetiteljima ponudila debrecinke i zarebrnik. U ponudi su bili i domaći proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava – OPG Franjul donio je pršut i kobasice, a OPG-ovi Bakić i Mičetić ponudili su uvijek vrlo traženi grobnički sir. Kako bi degustiranje u izvrsnim vinima bilo moguće, posjetitelji su na infopultu mogli nabaviti svoju degustacijsku čašu po cijeni od deset eura, koju su mogli ponijeti doma kao uspomenu. Za odličnu su se zabavu pobrinuli mladi grobnički glazbenici te grupa Fiesta. I ove je godine održana likovna radionica »Pinel, vino i palenta«, koju je organizirao akademski slikar Ivan Tomečak sa suprugom Ivanom Mohar Tomečak, a koja je okupila desetak polaznika, uglavnom žena, koje su kao i prijašnjih godina imale priliku slikati grobničke vedute uz pijuckanje vina.

 


Foto: A. KRIŽANEC

Foto: A. KRIŽANEC


 


Craft Fest 2021. - "mića" palenta kompirica / Foto: Udruga Palentar

Craft Fest 2021. – “mića” palenta kompirica / Foto: Udruga Palentar


 


Pripreme za Festival palente i sira / Foto: Udruga Palentar

Pripreme za Festival palente i sira / Foto: Udruga Palentar