Opasne čestice

Znanstvenici našli jednostavan način za uklanjanje opasne mikroplastike iz pitke vode

T.I.

iStock

iStock



Novo kinesko istraživanje otkrilo je jednostavan i učinkovit način uklanjanja mikroplastike iz vode za piće — prokuhavanjem i filtriranjem. Znanstvenici sa Sveučilišta Guangzhou i Sveučilišta Jinan proveli su eksperimente na vodi iz slavine različite tvrdoće, dodajući joj nanoplastiku i mikroplastiku, te potom vodu kuhali i filtrirali.


Rezultati pokazuju da se u vodi bogatoj mineralima, tzv. tvrdoj vodi, uklonilo čak do 90 posto sitnih plastičnih čestica. To se objašnjava prirodnim stvaranjem kamenca (kalcijevog karbonata) prilikom zagrijavanja, koji se taloži na površinama mikroplastike i na taj način ih “hvata”. Ostatke kamenca zajedno s plastičnim česticama moguće je potom ukloniti jednostavnim filtrom, primjerice mrežicom od nehrđajućeg čelika koja se često koristi za cijeđenje čaja.


Gotovo jednako važno, i u mekanoj vodi, gdje je mineralni sastav slabiji, kuhanjem se uklonilo otprilike 25 posto mikroplastike. Zbog praktičnosti i dostupnosti, stručnjaci smatraju da bi prokuhavanje vode moglo postati pristupačna i dugoročna metoda smanjenja izloženosti mikroplastici putem pitke vode.




Mikroplastika je poznata po svojoj raširenosti u okolišu, hrani, pićima, pa čak i u ljudskom tijelu, a znanstvena istraživanja povezuju je s negativnim utjecajima na zdravlje, poput oštećenja crijevne flore i otpornosti na antibiotike. Ovakva jednostavna metoda prokuhavanja i filtriranja mogla bi biti važan korak u smanjenju ovih zdravstvenih rizika, naročito u regijama gdje je praksa pijenja prokuhane vode već prihvaćena.