
Spektakularno izvlačenje kaveza s buteljama vina nakon godinu dana sazrijevanja / NL arhiva
Iz dubina ikarske vale izvlače se vina renomiranih hrvatskih i inozemnih vinara koja su godinu dana sazrijevala na izvorima ikarskih vruja, a novi kavezi s vinom bit će spušteni na dno ikarske vruje
povezane vijesti
IKA Ljeto ne može proći bez vrlo popularne manifestacije Vino i vruja u Iki, a posebnost ovogodišnjeg izdanja bit će u tome što će se održati jubilarni, deseti put i to u subotu 16. kolovoza. Udruga Ikarski barkajoli zaslužna je za njezin uspjeh pa tako i ove godine uz podršku Grada Opatije i restorana Villa Schubert potpisuje organizaciju. Iz dubina ikarske vale izvlače se vina renomiranih hrvatskih i inozemnih vinara koja su godinu dana sazrijevala u idealnim uvjetima na izvorima ikarskih vruja. Butelje koje su potopljene prošle godine bit će izronjene, a novi kavezi s vinom spušteni na dno ikarske vruje. Izvlačenje vina odvijat će se kao i svake godine u suradnji Ikarskih barkajola, ronilaca Javne vatrogasne postrojbe Opatija te lokalnih ronilaca, članova Udruge. Kada sve pripreme završe, u subotu od 19 sati posjetitelji će moći degustirati vina vinara sudionika, uz zalogajčić i dobru glazbu.

Vino iz u moru odležanih butelja valja degustirati / Foto Marko Gracin
Izvori ponornica
Kako su objasnili organizatori, prošle je godine u more, na dubinu od 20 metara, položeno oko 4.800 butelja vina vinarija Acinger s grupom Belica s Kastavštine, Ferenac, Herman, Vina Mandić, Kabola, Rossi, Prelac, Fuhtar, Vorić, Marčeta, Vozila, Franković, Mate Kliković (Austrija) te Meglan (Slovenija).
Ikarske vruje geološki su fenomen i predstavljaju izvore dalekih ponornica iz dubina kraškog područja. Nakon kišnih dana, vruje postaju aktivne te u zaljev donose hladnu vodu iz podzemlja. Upravo zbog boćate vode ikarski zaljev obiluje ribom, a izvori vruja, s obzirom na nisku temperaturu, predstavljaju idealan prirodni »podrum« za sazrijevanje vina.
– Posebno nas veseli što su vinari zadovoljni kvalitetom vina nakon sazrijevanja u vruji, o čemu će moći svjedočiti i sami posjetitelji tijekom degustacije. Naravno, uz fina vina, nepcu je potreban i adekvatan zalogaj, a gastronomska ponuda će biti sjajna – najavio je predsjednik Udruge Ikarski barkajoli Vjekoslav Zahej Veja te zahvalio sponzorima manifestacije – Gradu Opatiji, Turističkoj zajednici grada Opatije, hotelu Villa Schubert iz Ike te tvrtkama 2MD i Goge iz Ike.

Foto N. BLAGOJEVIĆ
Premalo ronilaca
Prije deset godina, kada je održana prva manifestacija Vino i vruja, organizatorima je bio cilj na originalan način povezati pomorsku tradiciju Ike i vrhunska vina kroz njihovo potapanje u prirodni kraški fenomen – ikarske vruje. Dok se u pripremi premijernog izdanja »va vruju« potopilo 360 butelja vina, već je u pripremi za drugo izdanje bilo uronjeno 2.000 butelja, a interes vinara je do danas toliko narastao da sada brojke dosežu gotovo 5.000 butelja. Organizatori su postigli cilj, no, kako objašnjavaju, za neke eventualne još veće od ovih brojki postojeća ekipa ronilaca koji sav posao obavljaju volonterski više ne bi bila dovoljna.
– Vinari u današnje vrijeme svi dobro znaju svoj posao i imaju jako dobra vina, ali kada odleže godinu dana u vruji, to im daje određenu dodanu vrijednost i ponudu u njihovom vinskom podrumu podiže »za još jedan škalin«. Interes vinara raste i neki pitaju mogu li potopiti u more i do dvije gajbe vina. Ali i za uron i za izron vina iz vruje je potreban višesatni angažman ronilaca koji sve obavljaju volonterski i nema ih dovoljno. Njima je jedina nagrada ona lijepa zafrkancija i druženje uz »malo za popit i pojist« nakon svega. Ako se broj potopljenih boca bude povećavao, trebat ćemo angažirati barem 20 ronilaca, što se uz postojeće uvjete i volonterstvo čini dosta teško – rekao je Vjekoslav Zahej Veja.