
Foto: iStock
Najučinkovitiji je s mesom koje ne pušta previše masnoće
povezane vijesti
Sezona roštiljanja u punom je jeku, a razvidno je da upravo jednostavni trikovi često donose najviše koristi. Autorica Angel Albring prenosi kako je stručnjakinja za meso i televizijska voditeljica Jess Pryles otkrila trik za čišćenje limova nakon roštiljanja.
Dvoslojna folija koja štedi pranje
Jedan obični papir za pečenje oblaže se dvjema slojevima aluminijske folije. Sirovo meso stavlja se na gornji sloj.
Kada je vrijeme za prijenos mesa na roštilj, gornji sloj se jednostavno odvije i odstrani, a donji ostaje čist i idealan za prihvat pečenog mesa po povratku s rešetke.
Nakon jela, uklanja se i taj sloj – bez trunke pranja! Francuski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorava da je križna kontaminacija (npr. vratiti kuhano meso na pliticu s mesnim sokom) jedan od najčešćih uzroka trovanja hranom, piše Parade.
Ovaj trik brzo je postao viralan – na TikToku ga je podijelila kreatorica @jesspryles, a video je prikupio gotovo 700 000 pregleda.
Prednosti jednostavnosti i sigurnosti
“Ne samo da štedi vrijeme i energiju, već i izbjegava opasnost od bakterija”, komentiraju zaljubljenici u roštilj koji su odmah zasuli društvene mreže izjavama poput: „Kako nisam prije na ovo pomislio?“ i „Briljantno!“
Na što treba obratiti pažnju?
Iako je trik iznimno praktičan, treba imati na umu da nije najekološkiji pristup ako se folija koristi prečesto, no možete birati recikliranu foliju ili višekratne podloške.
Također, trik je najučinkovitiji s mesom koje ne pušta previše masnoće jer ako je iskakanje soka obilno, sokovi mogu procuriti između slojeva folije.