Priče s tržnice

Hlap caruje s cijenom od 60, a samo nekoliko koraka dalje srdela ima i za 3 eura

Vladimir Mrvoš

Foto V. MRVOŠ

Foto V. MRVOŠ

Gospođa Nada kupila je 2 kilograma »velikih«, dobila mali popust, i prokomentirala - ništa se ne može mjeriti sa srdelama, zdrave su i jeftine



Na riječkoj ribarnici u petak je carovao hlap, kralj morskih delicija, s cijenom od 60 eura po kilogramu, a tek nekoliko koraka dalje nudila se »sitna« riba po cijenama koje si svatko može priuštiti.


– Hlap je za posebne prilike, a ne za svaki dan, objašnjava nam jedan od kupaca.


Srećom, more nudi obilje i za one s tanjim novčanikom. Kokot, kao preporuka u mješavini ribe za brodet, nudio se za samo 2 eura po kilogramu. Uz njega, nudila se i patarača po 4 eura te popularni arbun za 5 eura. Neizostavne su i srdele – klasične za 5 eura, dok su one »velike« bile tek 3 eura.





Gospođa Nada kupila je 2 kilograma »velikih«, dobila mali popust, i prokomentirala – ništa se ne može mjeriti sa srdelama, zdrave su i jeftine. Inćuna u petak na ribarnici nije bilo.


Pitamo prodavačicu je li bilo kupaca za hlap, a ona odgovara da se kupuje – podjednako ga žele i domaći i strani kupci. Mnogi stranci su pitali kako se sprema pa su dobili i recept, ali i nekoliko savjeta. Preporuka je da se prije kuhanja hlap stavi u zamrzivač na 15 do 20 minuta, jer će ga to »omamiti« i olakšati daljnju obradu. U veliki lonac uz puno vode treba dodati veću količinu grube morske soli, voda bi trebala biti slana kao more, a zatim i nekoliko lovorovih listova i zrna papra.


– Kada voda snažno zavri, hlapa treba uroniti glavom prema dolje. Hlap se kuha kratko, 8 do 10 minuta. Prekuhani hlap postat će žilav, stoga je ključno ne prekoračiti vrijeme kuhanja. Boja ljuske će se promijeniti u jarko crvenu. Kada izvadite hlapa iz kipuće vode, odmah ga prebacite u posudu s ledenom vodom na nekoliko minuta. To će zaustaviti proces kuhanja i olakšati vađenje mesa. Razrežite hlapa i izvadite meso iz repa, ali i kliješta, prelijte ga maslinovim uljem, sjeckanim peršinom uz krišku limuna, objašnjava mladim Poljacima stariji gospodin koji ga očito ništa nisu razumjeli. Kimajući glavom produžili su dalje – zasigurno negdje na hamburger.