jednostavno i učinkovito

Namirnica koju biste trebali jesti svaki dan za zdravlje srca i probave

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Istraživanje pokazuje da svakodnevna konzumacija jedne skromne namirnice može imati snažan učinak na kolesterol i upalne procese povezane s kroničnim bolestima

Šalica graha na dan možda ne zvuči glamurozno, ali mogla bi biti jedan od najjednostavnijih načina za očuvanje zdravlja srca i metabolizma.


Novo randomizirano kontrolirano istraživanje pokazalo je da samo jedna šalica crnog graha ili slanutka dnevno tijekom 12 tjedana može dovesti do značajnog poboljšanja razine kolesterola i upalnih markera – dvaju ključnih pokazatelja kardiometaboličkog zdravlja. Rezultati upućuju na to da grah može biti jednostavan i pristupačan način za smanjenje rizika od kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2.


Obećavajući rezultati


U istraživanju je sudjelovalo 72 odraslih osoba s predijabetesom, koje su tijekom 12 tjedana svakodnevno konzumirale jednu šalicu crnog graha, slanutka ili bijele riže. Znanstvenici su pratili razinu šećera u krvi, lipide i upalne markere na početku, u sredini i na kraju studije. Evo što su otkrili:


  • Slanutak smanjuje kolesterol i upalu: Ukupna razina kolesterola smanjila se s otprilike 200 na 186 mg/dL, uglavnom zahvaljujući padu LDL kolesterola (tzv. “lošeg” kolesterola). Sudionici koji su jeli slanutak također su imali niže razine upale.


  • Crni grah smanjuje upalu: Razina IL-6, upalnog citokina povezanog sa srčanim bolestima i imunitetom, pala je s prosječnih 2,6 na 1,9 pg/mL kod onih koji su svakodnevno jeli crni grah – što je pozitivan znak za zdravlje srca i imunološkog sustava.


Zašto je grah metabolička supernamirnica?


Ovi rezultati dodatno potvrđuju već poznatu korist graha u prehrani. Grah je bogat vlaknima, biljnim proteinima i rezistentnim škrobom – vrstom ugljikohidrata koji usporava probavu i pomaže stabilizirati šećer u krvi. Također ima nizak glikemijski indeks, što ga čini pametnim izborom ugljikohidrata.


Sa stajališta zdravlja srca, učinak snižavanja kolesterola već su potvrdile i ranije metaanalize. Topiva vlakna u grahu vežu se na kolesterol u probavnom traktu i pomažu njegovom izbacivanju iz tijela. Osim toga, grah sadrži korisne spojeve poput polifenola i magnezija, koji dodatno podržavaju zdravlje krvnih žila i smanjuju upalu.


Grah kao svakodnevni saveznik


Za razliku od nekih „supernamirnica“ koje su skupe ili teško dostupne, grah se lako može pronaći u konzerviranom, suhom ili smrznutom obliku. Jedna šalica kuhanog graha obično košta manje od jednog eura – i nevjerojatno je svestrana u kuhinji.


Bilo da ga dodate u salatu, varivo, tortilju ili ga jednostavno začinite maslinovim uljem i limunom – grah je jednostavan način da svaki dan učinite zdravijim.