Foto: iStock
Naravno, sezonskog
povezane vijesti
Ako tražite ideju za ljetni ručak, isprobajte salatu od kvinoje s puno sezonskog povrća.
Osvježavajuća, hrskava i ukusna – priprema traje veoma kratko, a biti će odlična za ručak kod kuće, ili pak za ponijeti na posao.
Sastojci
- 170 g nekuhane kvinoje, isprane u finoj cjediljki
 - 470 ml vode
 - 425 g slanutka, ispranog i ocijeđenog
 - 1 srednji krastavac, nasjeckan
 - 1 srednja crvena paprika, nasjeckana
 - 1 manji crveni luk, nasjeckani
 - vezica peršina, sitno nasjecakna
 - 60 ml maslinovog ulja
 - sol 2-3 limuna
 - 1 žlica crvenog vinskog octa
 - 2 češnja češnjaka, protisnuta ili nasjeckana
 - pola žličice fine morske soli
 - svježe mljeveni crni papar, po ukusu
 
Priprema
Prvo skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju.
Dok se hladi, u velikoj zdjeli za posluživanje pomiješajte slanutak, krastavac, papriku, luk i peršin. Stavite sa strane.
U maloj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, sok od limuna, ocat, češnjak i sol. Miksajte pjenjačom dok se ne sjedini, a zatim ostavite sa strane.
Nakon što se kvinoja ohladi (dovoljno će biti na sobnu temperaturu), dodajte je u zdjelu s povrćem i prelijte preljevom.
Miješajte dok se sve dobro ne sjedini, začinite crnim paprom po ukusu i dodajte prstohvat soli ako je potrebno.
Za najbolji okus, ostavite salatu da odstoji 5 do 10 minuta prije posluživanja.
Možete ju čuvati u hladnjaku do četiri dana, piše Cookie and Kate.