Recept

Za obrok bogat proteinima isprobajte rižu s miso umakom i lososom

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Bez praznih ugljikohidrata!

Ako tražite jednostavan obrok za radni tjedan, a koji neće biti sačinjen samo od praznih ugljikohidrata, imamo sjajnu ideju.


Donosimo recept s mariniranim lososom, rižom i sriracha majonezom koji će jelu pružiti fenomenalnu notu okusa.


Sastojci


  • 1 žlica bijele miso paste
  • 1 žlica mirina
  • ½ žlice javorovog sirupa
  • 2 fileta lososa
  • 120 g jasmin riže
  • 2 velika zrela avokada
  • 1 žličica rižinog octa
  • 1 žličica tostiranih sjemenki sezama
  • ½ žličice tostiranog sezamovog ulja
  • 1 žlica lagane majoneze
  • 1 žlica srirache
  • morska sol

Priprema


U maloj tavi (dovoljno velikoj da dva fileta lososa stanu s oko 2,5 cm prostora između njih) umutite miso pastu, mirin i javorov sirup kako biste dobili glatku marinadu. Dodajte filete lososa i okrenite ih u marinadi da budu dobro premazani, a zatim ih ostavite da se mariniraju, s kožom prema gore, dok se pećnica zagrijava na 200 °C/180 °C s ventilatorom.


Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju.


Okrenite filete lososa tako da budu s kožom prema dolje, a zatim pecite 10 minuta.


U međuvremenu, ogulite i očistite avokado od sjemenki, te žlicom zagrabite veće komade u zdjelu. Dodajte rižin ocat, sjemenke sezama, sezamovo ulje i vrlo obilni prstohvat pahuljica morske soli. Sve promiješajte dok se avokado malo ne rastopi i ne upije okuse marinade.


U zasebnoj zdjeli pomiješajte majonezu i srirachu dok ne postane glatka smjesa.


Poslužite filete lososa s rižom i zgnječenim avokadom, te obilno prelijte zdjelu sriracha majonezom.