
FOTO: iStock
Hrskava korica, bogat okus i nutritivne vrijednosti koje podržavaju uravnoteženu prehranu – ovaj kruh je savršen spoj užitka i zdravlja
povezane vijesti
Ako volite miris svježe pečenog kruha i pritom pazite na prehranu, imamo savršen recept za vas. Orašasti kruh, proglašen kruhom godine 2025., oduševljava svojim karakterističnim okusom i teksturom. Kombinacija pirovog brašna i raznih orašastih plodova stvara kruh koji je istovremeno hrskav izvana i bogat iznutra – prava senzacija za nepce.
No, ovaj kruh nije samo ukusan – on je i odličan saveznik u zdravijem načinu prehrane. Orašasti plodovi sadrže zdrave masti i proteine koji doprinose duljem osjećaju sitosti, što ga čini idealnim izborom za sve koji žele uživati u obrocima, a istovremeno regulirati apetit i unos kalorija.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
- 500 g pirovog brašna (tip 630)
- 1 paketić suhog kvasca (7 g)
- 10 g soli
- 5 g agavinog sirupa (ili meda)
- 300 ml mlake vode
- 100 g sjeckanih orašastih plodova (npr. orasi, lješnjaci, bademi, brazilski oraščići)
- 30 g suncokretovih sjemenki
- 30 g bučinih sjemenki
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte pirovo brašno, suhi kvasac, sol i agavin sirup. Dodajte mlaku vodu i umijesite glatko tijesto. Umiješajte orašaste plodove i sjemenke, dobro ih rasporedite po tijestu. Pokrijte krpom i ostavite da tijesto odmara na toplom mjestu oko 1 sat – dok se ne udvostruči.
Zagrijte pećnicu na 200 °C (gornje/donje grijanje). Tijesto premijesite na pobrašnjenoj površini, oblikujte u okrugli kruh i stavite na lim s papirom za pečenje. Pecite 30–35 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Ohladite na rešetki.