Zdrav, ukusan i domaći

Orašasti kruh je kruh godine. Donosimo recept!

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Hrskava korica, bogat okus i nutritivne vrijednosti koje podržavaju uravnoteženu prehranu – ovaj kruh je savršen spoj užitka i zdravlja

Ako volite miris svježe pečenog kruha i pritom pazite na prehranu, imamo savršen recept za vas. Orašasti kruh, proglašen kruhom godine 2025., oduševljava svojim karakterističnim okusom i teksturom. Kombinacija pirovog brašna i raznih orašastih plodova stvara kruh koji je istovremeno hrskav izvana i bogat iznutra – prava senzacija za nepce.


No, ovaj kruh nije samo ukusan – on je i odličan saveznik u zdravijem načinu prehrane. Orašasti plodovi sadrže zdrave masti i proteine koji doprinose duljem osjećaju sitosti, što ga čini idealnim izborom za sve koji žele uživati u obrocima, a istovremeno regulirati apetit i unos kalorija.



Sastojci:


  • 500 g pirovog brašna (tip 630)
  • 1 paketić suhog kvasca (7 g)
  • 10 g soli
  • 5 g agavinog sirupa (ili meda)
  • 300 ml mlake vode
  • 100 g sjeckanih orašastih plodova (npr. orasi, lješnjaci, bademi, brazilski oraščići)
  • 30 g suncokretovih sjemenki
  • 30 g bučinih sjemenki

Priprema:


U većoj posudi pomiješajte pirovo brašno, suhi kvasac, sol i agavin sirup. Dodajte mlaku vodu i umijesite glatko tijesto. Umiješajte orašaste plodove i sjemenke, dobro ih rasporedite po tijestu. Pokrijte krpom i ostavite da tijesto odmara na toplom mjestu oko 1 sat – dok se ne udvostruči.


Zagrijte pećnicu na 200 °C (gornje/donje grijanje). Tijesto premijesite na pobrašnjenoj površini, oblikujte u okrugli kruh i stavite na lim s papirom za pečenje. Pecite 30–35 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Ohladite na rešetki.