Nesigurne županijske prometnice

Što se to događa? Broj poginulih pješaka na cestama u PGŽ-u alarmantno povećan

Marinko Glavan

U prometnim nesrećama na području Primorsko-goranske županije prošle godine živote je izgubilo 17 osoba / Foto Sergej DRECHSLER

U prometnim nesrećama na području Primorsko-goranske županije prošle godine živote je izgubilo 17 osoba / Foto Sergej DRECHSLER

Od osmero poginulih pješaka sedmero su bile osobe starije životne dobi, te jedno dijete. Ti podaci nam govore da moramo poduzeti mjere kako bismo spriječili da se slično ponovi i ove godine, rekao je Boris Skeledžić



RIJEKA – U prometnim nesrećama na području Primorsko-goranske županije prošle godine živote je izgubilo 17 osoba, izvijestio je predsjednik županijskog Savjeta za sigurnost cestovnog prometa Boris Skeledžić, na jučerašnjoj sjednici tog tijela. Tom brojkom Primorsko-goranska županija se, prema njegovim riječima, primaknula nadomak ciljeva iz nacionalne strategije sigurnosti prometa, prema kojoj je do 2020. godine nužno smanjiti broj poginulih na cestama na pet ili manje na svakih sto tisuća stanovnika.


Broj poginulih na cestama u prošloj godini identičan je onome iz 2015. godine. Doduše, ukupan je broj prometnih nesreća nešto veći nego godinu ranije. Inače, broj poginulih upravo u zadnje dvije godine znatno je niži od višegodišnjeg prosjeka prije toga, kada su prometne nesreće odnosile više od 25 ljudskih života.


– Možemo biti relativno zadovoljni ovim podacima, iako ne možemo biti posve zadovoljni dok se ova crna statistika ne svede na nulu, kazao je Skeledžić.




Ono što je alarmantno, je znatan porast broja poginulih pješaka u prošloj godini. Dok je 2015. od 17 poginulih, čak 14 bilo vozača, a svega troje pješaka, prošle godine u prometnim nesrećama živote je izgubilo čak osmero pješaka, uz dva putnika i sedam vozača.



Na sjednici je predstavljeno je i mjerenje hvatljivosti površine kolnika u zonama povećanog rizika za sigurnost prometa. Hvatljivost kolnika, uz brzinu kretanja vozila, ocijenjeno je najvažnijim faktorom sigurnosti prilikom vožnje. Održana je prezentacija sanacije opasnih mjesta ugrožene hvatljivosti kolnika viokotlačnom tehnologijom obrade kolnika metalnim kuglicama.


– Radi se o suvremenoj tehnologiji, kojom se povećava sigurnost, odnosno osigurava bolje prijanjanje vozila u zavojima i na drugim opasnim mjestima, objasnio je Skeledžić.



– Od osmero poginulih pješaka sedmero su bile osobe starije životne dobi, te jedno dijete. Ti podaci nam govore da moramo poduzeti mjere kako bismo spriječili da se slično ponovi i ove godine, rekao je Skeledžić.


Od sedam poginulih vozača, četvero je upravljalo osobnim automobilom, a smrtno su stradali i po jedan vozač motocikla, mopeda i bicikla.


Ukupno je na području županije bilo 2.988 prometnih nesreća, što je porast od 3,7 posto u odnosu na godinu ranije. Od 5.319 sudionika, čak 11 posto bili su strani državljani, a u pet posto slučajeva sudionici nisu pronađeni, odnosno nepoznati su policiji. Broj od 933 ozlijeđenih gotovo je identičan onome iz 2015. godine, kada je ozlijeđenih bilo 928. Ipak, znatno je povećan broj teško ozlijeđenih, 254, u odnosu na 214 u prethodnoj godini.