Inicijativa

Akcija sveučlilišne Zaklade: Žene koje su oblikovale Rijeku

Ingrid Šestan Kučić

Ravnateljica Zaklade Iva Rinčić / snimio D. ŠKOMRLJ

Ravnateljica Zaklade Iva Rinčić / snimio D. ŠKOMRLJ

U sklopu akcije održat će se predavanja, tiskati materijali i brošure s biografijama te pokrenuti online kampanja o značajnim Riječankama



»Nevidljive sile: Žene koje su oblikovale naš grad« naziv je nove akcije Zaklade Sveučilišta u Rijeci koja će biti pokrenuta ove godine. Riječ je o građanskoj akciji kojom Zaklada želi upoznat građanstvo sa ženama koje su svojim radom i postignućima doprinijele izgradnji grada Rijeke kao fizičkog i konceptualnog prostora u područjima arhitekture, kulture, javnog života i znanosti. To će se postići provođenjem inovativne kampanje za podizanje svijesti o temi žena, a kampanja će se sastojati od serije predavanja, online kampanje, tiska brošure i poziva građanima na uključenje, odnosno daljnje mapiranje ženskog nasljeđa u Rijeci.


Naime, stav je Zaklade da su žene odigrale veliku ulogu u povijesti, ali i koncipiranju modernog društva kakvog poznajemo danas, a prema dostupnim podacima o prisutnosti i poznavanju uloge žene u javnom životu, ne samo da ne postoji dovoljna razina znanja o spomenutom, nego vlada i svojevrsna ignorancija.


Unatoč malim pomacima na globalnoj razini, lokalna zajednica i dalje propušta prepoznati i vrednovati njihov doprinos u društvu. Tako će serija od ukupno četiri predavanja tematizirati konkretne žene i njihove doprinose u Rijeci, ali u širem kontekstu područja o kojem se raspravlja. Svako predavanja održat će se na drugom mjestu, a konceptualno povezano s temom, kao što je primjerice HNK Ivana pl. Zajca ili Društvo arhitekata.




Osim predstavnika akademske zajednice i struke, u predavanjima će sudjelovati i predstavnici civilnih organizacija koje se bave rodnom tematikom.


Online kampanja obuhvatit će seriju objava u formatu »Jeste li znali…«, poput toga da je Rijeka imala gradonačelnicu koja je osnovala čak dva fakulteta ili da je žena projektirala Robnu kuću Korzo.


Uz tiskane promotivne materijale, a pri završetku projekta, bit će izdana i brošura sa serijom biografskih tekstova o tematiziranim ženama i njihovim doprinosima u gradu Rijeci. S ciljem daljnjeg razvoja projekta, građani će biti pozvani da se uključe u projekt kroz predlaganje imena i doprinosa žena, te njihovog mapiranja u lokalnoj zajednici.


Akcija je primarno usmjerena na mlade, s naglaskom na studente, a kao neizravne korisnike obuhvatiti će se i šira zajednica, odnosno opća populacija Rijeke. Akcija će započeti u travnju i bit će provedena u sklopu programskog područja Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva »Naš doprinos zajednici«.