Skup armunikaši

ČA TI J’ FEŠTA Va Permaneh štrige se ženile, čuda armunik soplo, a judići potancevali

Aleksandra Kućel Ilić

Najmlađi armunikaš Jan Ugrin s tatom Silviom i Nikolom Peršićem / Snimio Nikola BLAGOJEVIĆ

Najmlađi armunikaš Jan Ugrin s tatom Silviom i Nikolom Peršićem / Snimio Nikola BLAGOJEVIĆ

Više od 120 harmonikaša iz Hrvatske i Slovenije predstavilo se publici ili svirali su mladi "armunikaši" iz škole Nike Polesa, Orkester Nike Polesa, Orkester Vilija Marinška i Orkestar harmonik Izola



PERMANI  Dok su se danas u Permanima “štrige ženile”, pa je istovremeno bilo i kiše i sunca, pod velikim šatorom spremnim ugostiti tradicionalni Skup armunikaši, okupio se rekordan broj posjetitelja željnih druženja i uživanja u popularnim pjesmama izvedenim na harmonikama. Da su pravi virtuozi ili na dobrome putu da to postanu, pokazali su harmonikaši iz Hrvatske i Slovenije, njih više od 120, a u programu u organizaciji Udruge Domaća užanca i partnera, Glazbenog odjela pri Osnovnoj školi “Milan Brozović” Kastav, svoje su glazbene vještine i ljubav prema harmonici pokazali mladi “armunikaši” iz škole Nike Polesa, Slovenca koji je svjetski prvak u diatoničnoj harmonici, Orkester Nike Polesa, te Orkester Vilija Marinška i Orkestar harmonik Izola.


Krcato


– Već u 14.30, prije službenog početka manifestacije, šator je bio krcat. Vrijeme je promjenjivo, pa se čini da će sunce nadjačati kišu, no u svakom slučaju, zadovoljni smo zbog interesa publike. Organizatori su se odlično pripremili, pa za nas koji nastupamo nije bilo stresa i znali smo da ćemo i po kiši realizirati naš program i to uz rekordan broj harmonikaša, rekao je svjetski prvak Niko Poles, dok su se na pozornici na kojoj su program vodili Nina Dukić Srok i Nikola Peršić iz Koktelsa redali nastupi mladih i talentiranih harmonikaša i harmonikašica među kojima je najmlađi Jan Ugrin dobio i posebno priznanje i ogroman pljesak publike.


Armunikaši s Nikolom Peršićem i Nikom Poleseom / Snimio Nikola BLAGOJEVIĆ


Uz događanja u šatoru, posjetitelji su “po užance” mogli iz prve ruke saznati sve o tijeku i procesu proizvodnje harmonike ili isprobati svirati harmoniku zahvaljujući prezentacijama proizvođača harmonika Rutar, Alpen, Munda i Vox, te Totter MIDI sistemima, a uz konkretnu ugostiteljsku ponudu slanih specijaliteta i dobru kapljicu, gosti iz susjedne Slovenije su bili zaduženi za “svijet deserta”. Eva Vatovec i Tina Žgavec iz firme Mamini štruklji – Venčka Vatovec, očarale su posjetitelje fantastičnim štrukljima s različitim nadjevima.




– Štruklji su naše tradicionalno jelo, a ovisno o nadjevu mogu biti slani ili slatki, ali ono što je najvažnije – brzo nestanu, posvjedočile su simpatične Slovenke Eva i Tina.


Eva Vatovec i Tina Žgavec nudile su “štruklji za prsti polizat” / Snimio Nikola BLAGOJEVIĆ


Da bimo i k letu


Među posjetiteljima je bilo predstavnika svih dobnih skupina, jer kako se moglo čuti “zdola šatora”, Skup armunikaši u Permanima se ne propušta.


– Svi mi jako volimo harmonike, kad čujemo da neki “zasope armuniku”, odmah znamo da smo doma. To je naša domaća užanca, dio našeg identiteta, tu čuje se “ča”. Baš uživamo u programu koji je ove godine jako bogat i kada se fešta približi večernjim satima, uz sve druge izvođače koji su jako dobri, nastupit će i poznati Ansambel Modrijani. Sve je baš za deset, ocijenila je Irena Kalčić iz Rukavca koja obožava doći na “feštu od armunik”, a u Permanima je jučer bila u društvu Jasminke i Milovana Tenčića koji su također uživali i u nastupima veselih harmonikaša i u uvijek dobrodošloj “čašici razgovora” s prijateljima. Da bimo i kletu – poručili su iz ove muzikalne rukavačke kumpanije.


A va šatoru – gnjeta / Snimio Nikola BLAGOJEVIĆ


Irena Kalčić, Milovan Tenčić i Jasminka Tenčić oduševljeni događanjem / Snimio Nikola BLAGOJEVIĆ


Vanjski dio publike – se se čuje, a na zraku si / Snimio Nikola BLAGOJEVIĆ