Prigodna svečanost

Boćarski savez PGŽ-a proglasio najbolje u 2020. godini: Sveti Jakov i Čavle-Škola boćanja ispred svih

Valentina Prokić

PRIZNANJA UMJESTO BOĆA - Nagrađeni na podvežičkom jogu/Foto S. DRECHSLER

PRIZNANJA UMJESTO BOĆA - Nagrađeni na podvežičkom jogu/Foto S. DRECHSLER

Među 25 tisuća sportaša koliko ih imamo u našoj Zajednici, boćari zauzimaju velik dio sa svojim vrhunskim rezultatima. Osobno cijenim i volim boćanje i vidio sam kroz proteklih dvadesetak godina ne samo velike rezultate, već i vrhunski rad u svim dobnim kategorijama - rekao je predsjednik Veljko Karabaić



RIJEKA Boćarski savez PGŽ-a na prigodnoj je svečanosti u Boćarskom domu Podvežica proglasio najbolje boćarice i boćare u svim kategorijama koji su svojim rezultatima obilježili prošlu 2020. godinu. Uz predsjednika Boćarskog saveza Primorsko-goranske županije, svečanosti su prisustvovali Veljko Karabaić, predsjednik Zajednice sportova PGŽ-a, umirovljeni glavni tajnik Darko Ivošević i predsjednica Boćarskog saveza Grada Rijeke Renata Ševerdija.


– Među 25 tisuća sportaša koliko ih imamo u našoj Zajednici, boćari zauzimaju velik dio sa svojim vrhunskim rezultatima. Osobno cijenim i volim boćanje i vidio sam kroz proteklih dvadesetak godina ne samo velike rezultate, već i vrhunski rad u svim dobnim kategorijama – rekao je predsjednik Veljko Karabaić.


U seniorskoj kategoriji nagrade su dobili Joško Buterin, boćar Vargona koji je uoči nove sezone preselio u Pulu, a koji je rekorder Hrvatske u preciznom izbijanju te treći u istoj disciplini na prvenstvu Hrvatske i Nikol-Marelja Bošnjak (Čavle-Škola boćanja), prvakinja Hrvatske u preciznom izbijanju. Oba sastava, Vargon i Čavle-Škola boćanja, u 2020. su postali viceprvaci Hrvatske te su time zaslužili nagrade u ekipnoj kategoriji.




Dora Fućak (Čavle-Škola boćanja) i Filip Klarić (Sveti Jakov Jadranovo) najbolji su pojedinci u juniorskoj kategoriji, a nagrade su odnijeli i njihovi klubovi u ekipnoj juniorskoj kategoriji. Fućak je osvojila srebro u preciznom izbijanju te broncu u pojedinačnom klasičnom na seniorskom prvenstvu Hrvatske, dok je Klarić bio trostruki juniorski prvak Hrvatske u bližanju i izbijanju u krug, brzinskom i štafetnom izbijanju. Čavle-Škola boćanja osvojila je drugo, a zatim treće mjesto u Hrvatskoj juniorskoj boćarskoj ligi, dok je Sveti Jakov bio pobjednik.


U kadetskoj konkurenciji nagradu je primio Žarko Jerčinović (Sveti Jakov Jadranovo), apsolutni prvak Hrvatske u svih šest disciplina na PH-u za kadete, koji je postavio i novi hrvatski kadetski rekord u brzinskom izbijanju. Trener Svetog Jakova Vjekoslav Matetić izabran je za najboljeg sportskog djelatnika, a uz već navedene uspjehe njegovih igrača i juniorske ekipe, sa seniorskom momčadi je osvojio naslov prvaka Treće HBL Istra, Primorje u sezoni 2019/2020 te naslov prvaka Druge HBL sjever u sezoni 2020/2021. Boćarski savez PGŽ-a dodijelio je i dvije nagrade za životno djelo, Slavku Oliću (BK Ika) te posmrtno Liviju Benčanu (Drenova) u čije ime je nagradu preuzeo njegov unuk Paulo Karuza.


– Livio nas je tiho, ali mnogo zadužio. Imao sam čast poznavati ga i znam koliko je dao u ovaj sport – rekao je Franko Karlović, član Upravnog odbora BSPGŽ-a.


Olić je bivši reprezentativac s osvojenim srebrom na SP-u u parovima u Melbourneu, dok je Benčan bio organizator i pokretač ideje o osnivanju Drenove, gdje je proveo cijelu svoju igračku karijeru, a u više je navrata bio predsjednik te tajnik kluba.


Posebno priznanje za izvrsne sportske rezultate dobili su boćari Vargona Jakov Ivošević i David Petz (juniorski prvaci Hrvatske u paru), zatim dvojac Svetog Jakova Lovro Šipek (dvostruki juniorski prvak Hrvatske u štafeti i pojedinačnom) i Adrian Šipek (kadetski prvak Hrvatske u štafetnom izbijanju) te Luka Tus (Drivenik), kadetski prvak Hrvatske u paru.


Branka Ružić (Hreljin) dobitnica je posebnog priznanja kao znak zahvalnosti za promicanje boćarskog sporta, a posebno priznanje za vrhunske rezultate u kategoriji sportaša s invaliditetom primila je Danijela Mataija, članica BKOSI Pulac koja je osvojila zlato na Drugom turniru u boćanju prvenstva Hrvatske za osobe s invaliditetom.


Prigodnu zahvalnicu primio je Darko Ivošević, umirovljeni tajnik Zajednice sportova PGŽ-a kao znak zahvalnosti za uspješnu višegodišnju suradnju u potpori razvoja i promicanja boćarskog sporta te VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol d.o.o. za ulaganje u razvoj boćarskog sporta. ŽBK Hreljin i ŽBK Škrljevo dobili su dva kompleta boća kao potpora Saveza u suradnji sa Zajednicom sportova PGŽ-a za rad s mlađim dobnim kategorijama.