Svečanost na Podvežici

Karlo Šaban i Carrolina Bajrić najbolji seniori u izboru Boćarskog saveza Primorsko-goranske županije

Valentina Prokić

M. GRACIN

M. GRACIN

U seniorskoj ekipnoj kategoriji trijumfirali su Sveti Jakov i Čavle-Škola boćanja



RIJEKA Boćari Svetog Jakova iz Jadranova, prvaci Prve HBL te debitanti u Super ligi i boćarice Čavle – Škole boćanja, prvakinje Hrvatske i treće u Europi, najuspješnije su ekipe, dok su Karlo Šaban (Sveti Jakov) i Carrolina Bajrić (Čavle-Škola boćanja) najbolji pojedinci u seniorskoj konkurenciji u 2022. godini u izboru Boćarskog saveza Primorsko-goranske županije. Šaban je lani osvojio dva svjetska zlata, dok je Bajrić između ostalog postala europska prvakinja i osvajačica dvije europske bronce.


Svečanost proglašenja najboljih u svim kategorijama za prošlu godinu održano je u Boćarskom domu Podvežica, uz nazočnost Miljenka Butkovića, predsjednika Boćarskog saveza PGŽ-a, Renate Ševerdije, predsjednice Boćarskog saveza Grada Rijeke te Darka Ivoševića, člana Izvršnog odbora Zajednice sportova PGŽ-a.


– Boćanje je jedan od najtrofejnijih sportova, a usprkos problemima s kojima se susrećemo, naši boćari i boćarice svake godine ostvaruju vrhunske rezultate. Posebno smo ponosni na mlade uzraste, među kojima ne nedostaje interesa za boćanje. Naš Savez veliku važnost posvećuje razvoju ženskog boćanja, a to ćemo raditi i dalje – rekao je Miljenko Butković.


Jakovari laureati




U juniorskoj konkurenciji ekipna nagrada također je otišla u ruke Svetom Jakovu, prvacima Hrvatske i Europe, dok su u ženskoj konkurenciji nagrađene Lorna Žagar i Dora Fućak (Čavle-Škola boćanja), juniorske prvakinje Hrvatske u paru. Dora Fućak ponijela je i nagradu za najbolju juniorku jer je između ostalog osvojila tri naslova juniorske prvakinje Hrvatske te jedan seniorske, dok je Žarko Jerčinović (Drivenik, Sveti Jakov) najbolji junior. Žarko Jerčinović je uz svjetsko zlato i broncu U-18 kategorije osvojio i četiri zlata te dvije bronce na juniorskom prvenstvu Hrvatske.


 


Pobjednici kadetske lige, boćari Vargona, izabrani su za najbolju kadetsku ekipu, dok su najperspektivniji kadet i kadetkinja Adrian Šipek (Sveti Jakov) i Ema Maršanić (Čavle-Škola boćanja). Šipek je osvojio zlato i dva srebra na juniorskom državnom prvenstvu, te tri zlata i srebro na kadetskom, dok je Maršanić svojoj kolekciji dodala dva seniorska zlata i jedno srebro, zatim zlato, dva srebra i dvije bronce u juniorskoj te broncu u kadetskoj kategoriji.


Miroslav Mitić (BKOSI Pulac) najbolji je sportaš u kategoriji osoba s invaliditetom s osvojena dva srebra u prvenstvu i Kupu Hrvatske, dok je najbolji sudac lani bio Damir Cetina.


Lovran i Grižane


U kategoriji sportskih djelatnika dodijeljena su dva priznanja, Vjekoslavu Matetiću (Sveti Jakov) i Deanu Klariću (Čavle-Škola boćanja), izbornicima muške i ženske seniorske reprezentacije, trenerima prvaka i prvakinja Hrvatske u Prvoj HBL, odnosno Hrvatskoj ženskoj boćarskoj ligi te prvoplasirane juniorske i trećeplasirane ženske ekipe Kupa Europe.


Posebna priznanja za postignute rezultate u prošloj godini dobili su Nikol Belasić (Čavle-Škola boćanja), Klara Širola (Kastav), Lovro Šipek i Filip Klarić (Sveti Jakov) te Ivan Načinović (Vargon).


Priznanje za ulaganje u razvoj boćarskog sporta dodijeljeno je Općini Lovran koja je uložila 1,8 milijuna kuna s PDV-om u proširenje boćališta koje sada umjesto dvije, ima četiri staze i galeriju za gledatelje, čime je omogućeno odigravanje prvenstvenih susreta svih ligaških razina. Osim dvorane koja je potpuno rekonstruirana, uređene su tri svlačionice sa sanitarnim čvorovima te pomoćne prostorije koje se nalaze u sklopu Društvenog doma Liganj. Dvorana je na raspolaganju boćarskim klubovima Lovran, Liganj i Lovranska Draga. Boćarski klub Grižane čiji su članovi samostalnim radom, uz podršku i pomoć Općine Vinodolske, izgradili i opremili četverostazno boćalište u Grižanama, također je primio priznanje za ulaganje u razvoj boćarskog sporta. BK Lovran i BK Draga dobili su priznanje povodom 50 obljetnice djelovanja.


Bariću i Citkoviću nagrade za životno djelo)

Radoslav Barić (Brzac) i Dušan Citković (Grižane) dobitnici su nagrada za životno djelo. Barić je jedan od najzaslužnijih za razvoj klubova i infrastrukture u mjestima Brzac, Linardići i Milohnići na otoku Krku, na koji se kao mladi učitelj doselio iz Varaždina. Bio je dugogodišnji predsjednik i voditelj BK Brzac, a danas je počasni predsjednik kluba.


– Kada sam došao na Krk, jedino su se boće igrale u selu, tada su bile drvene. No, kako se boćanje razvijalo, napravljen je i jog u Brscu i to je postao centar društvenog života. Iako se boćalo puno ranije, klub je formalno osnovan 1988. godine, a zadnjih devet godina igramo Prvu županijsku ligu. Danas imamo četverostazni jog, društvene prostorije u Domu. Moram reći da bez Grada Krka i gradonačelnika Vasilića, koji je imao sluha za sport, ne bi bilo sve infrastrukture te mu ovim putem zahvaljujem – rekao je Barić koji, kao ni Citković, nije očekivao veliko priznanje.


Citković je jedan od osnivača BK Grižane i još uvijek aktivni igrač, a odigrao je veliku ulogu u izgradnji novog boćališta u Grižanama.


– Ma čudo smo napravili, i to sami. Radio sam tri joga, jednostazno, dvostazno i sada konačno četverostazno, a uskoro ćemo organizirati i otvaranje. Igrao sam nogomet u Triblju dok sam mogao, a zatim sam se posvetio boćanju – pojasnio je zadovoljni Citković.

Radoslav Barić i Dušan Citković/M. GRACIN

Radoslav Barić i Dušan Citković/M. GRACIN