Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Hrvatska znanstvenica

Iva Tolić u članstvu Europske organizacije za molekularnu biologiju

Iva Tolić, Foto: N. REBERŠAK
Iva Tolić, Foto: N. REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 14. svibanj 2018. u 14:29 2018-05-14T14:29:00+02:00

Hrvatska znanstvenica Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković je zbog izvanrednih znanstvenih dostignuća u molekularnoj staničnoj biologiji, posebno u području istraživanja staničnih mikrotubula, izabran u punopravno članstvo Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), priopćio je Institut Ruđer Boškovi (IRB).

EMBO je, naviodi IRB, u punopravno ili pridruženo članstvo izabrao još 61 znanstvenika koji se u svom radu ističu izvrsnim rezultatima na području znanosti o životu.

Članovi te organizacije aktivno su uključeni u njezin rad djelujući kroz tijela poput vijeća, odbora i direkcija i to sudjelujući u ocjenjivanju prijava za financiranje EMBO-ovih projekata, u mentorstvu i davanju prijedloga za unaprjeđenje aktivnosti Organizacije.

Većina novoizabranih članova, uključujući i prof. Tolić, dolazi iz 17 zemalja članica Europske konferencije za molekularnu biologiju (EMBC), EMBO-ovog međuvladinog tijela za financiranje. Ostali članovi izvan europskih zemalja uključuju istraživače koji trenutno rade u zemljama poput Argentine, Brazila, Indije, Japana, Kanade, Kine i SAD-a.

Prof. Tolić smatra kako članstvo u toj organizaciji predstavlja priznanje njezinu znanstvenom radu i njezinu timu.

»Drago mi je da su me kolege izabrali u punopravno članstvo vodeće svjetske organizacije u području molekularne biologije, što svakako predstavlja i dodatnu motivaciju u mom budućem znanstvenom radu,» rekla je dodavši kako je EMBO usmjeren prema jačanju međunarodne znanstvene suradnje i razmjene. Tako se, smatra Tolić, na najbolji način iskoristilo bogato iskustvo i umreženost svih članova, što je jedna od najvažnijih komponentni u bavljenju znanstvenim radom na najvišoj razini.

Iva Tolić doktorirala je 2002. na Sveučilištu u Zagrebu. Radila je na Institutu Niels Bohr u Kopenhagenu te na Sveučilištu u Firenci. Od 2004. bila je voditeljica istraživačke skupine na Institutu Max Planck za molekularnu staničnu biologiju i genetiku u Dresdenu, a od 2014. voditeljica je istraživačke skupine i znanstvena savjetnica na Institutu Ruđer Bošković.

Godine 2015. dobila je projekt Europskoga istraživačkog vijeća (ERC), a dobitnica je i mnogih nagrada, među kojima su Državna nagrada za znanost, Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, medalja i nagrada Udruge europskih biofizičkih društava te nagrada Ignaz Lieben Austrijske akademije znanosti, stoji u priopoćenju Instituta Ruđer Bošković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.