Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Čuda prirode

foto Top 10 nevjerojatnih destinacija na planeti koje djeluju kao s drugog svijeta

Foto: iStock
Foto: iStock
Autor:
Objavljeno: 11. kolovoz 2019. u 8:00 2019-08-11T08:00:00+02:00

Vodimo vas kroz najljepše i najneobičnije krajolike na planeti koji izgledaju kao da nisu s ovoga svijeta

Naš planet prekrasno je mjesto prepuno živopisnih i jedinstvenih lokacija čiji će vas krajolici potpuno očarati. Istražite neke nove svjetove i otputujte s nama u 10 čarobnih mjesta koja će vam pokazati koliko priroda može biti moćna, nevjerojatno maštovita i inspirativna.

1. Tianzi planine, Kina

Ovaj prekrasan krajolik djeluje kao ukradeni komadić raja. Nanese li vas ikada put u Kinu, pogled na Tianzi planine iskustvo je koje ćete zasigurno pamtiti. Stoga ni ne čudi da su ove mistične planine proglašene kao jedno od najčarobnijih mjesta na svijetu.

Foto: triphobo

2. Otok Vaadhoo, Maldivi

Jeste li znali da postoji plaža koja svijetli u mraku? Dio je obale Vaadhoo otoka na Maldivima, a izgleda kao dio fantasy- romana. Za njenu čaroliju zaslužni su fitoplanktoni koji putuju s valovima. Čista poezija, zar ne? 

Foto: Pinterest

3. Veliki prizmatični izvor, Wyoming, SAD

Ovaj šareni izvor nalazi se u Yellowstoneu, jednom od najpoznatijih nacionalnih parkova u SAD-u. Eksplozija duginih boja na neobičnom izvoru zaista djeluje potpuno nadrealno.

Foto: drscdn

4. Ledena špilja u Skaftafellu, Island

Kad uđete u špilju, imat ćete osjećaj kao da ste ušetali u san. Špilja je formirana usljed taloženja leda koje traje već stotinama godina. Led apsorbira gotovo svu svjetlost, osim plavog djela koji je vidljiv golim okom. Međutim, plavi dijelovi leda vidljivi su samo u zimskim mjesecima, nakon kišnih razdoblja.

Foto: abettersociety

5. Obojene dine Nacionalnog parka Lassen Volcanic, Kalifornija

Nadrealne boje ovih prekrasnih dina nastale su oksidacijom vulkanskog pepela. Zakoračite li na njih, imat ćete osjećaj da ste na nekoj drugoj planeti.

Foto: drscdn

6. Salar de Uyuni, Bolivija

Ovo nepregledno jezero najveće je slano jezero na svijetu, a za vrijeme kišnih dana pretvara se u ogledalo zbog čega oduševljava putnike iz cijelog svijeta.

Foto: wikipedia.org

7. Kelimutu jezera, Indonezija

Vulkan Kelimutu i tri kraterska jezera koja mijenjaju boju nalazi se na indonezijskom otoku Flores. Iako dijele vrh istog vulkana i nalaze se jedno uz drugo, jezera povremeno mijenjaju boje, neovisno jedno o drugom. Lokalno stanovništvo vjeruje da su jezera mjesta počivališta njihovih pokojnih.

Foto: westhill

8. Kanjon Antelope, SAD

Ovo čudo prirode nalazi se u Navajo teritoriju u Arizoni, a spada u najljepše kanjone svijeta i pravi je raj za fotografe. Nastajo je erozijom pješčenjaka uz pomoć djelovanja vode koja je u stijenama izdubila hodnike i prolaze, a proces oblikovanja ovog neobičnog krajolika i dalje se nastavlja.

Foto: Pixabay

9. Vulkan Dallol, Etiopija

Najniži vulkan na planeti smješten u pustinji Danakil nalazi se na 82 metra ispod razine mora. Pustinja je išarana vulkanima i potocima lave, a National Geographic proglasio ju je najokrutnijim mjestom na planeti. 

Foto: gglandscapes

10. Zhangye Danxia, Kina

Izgleda kao da ste ušetali u slikarsko platno, no riječ je o još jednom čudu prirode. Sa svojim prekrasnim spektrom boja, ova planina privlači turiste iz cijelog svijeta. Proteže se na 400 kvadratnih kilometara, a iz svakog dijela pruža nezaboravan pogled. Za izradu ovog pravog umjetničkog djela prirode bilo je potrebno 24 milijuna godina.

Foto: Pixabay

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze