Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Jesenski užitak

Neodoljivi cheesecake s kestenima prema receptu Nigelle Lawson

Foto: iStock
Foto: iStock
Autor:
Objavljeno: 15. listopad 2019. u 10:16 2019-10-15T10:16:16+02:00

Sezona je kestena, a ovu jesensku namirnicu obožavamo u svim varijantama. Zašto ne biste isprobali kestene u kombinaciji s kremastim sirom i sirupom od ruma? Slavna kuharica Nigella Lawson donosi nam recept za ovu božanstvenu jesensku poslasticu.

Sastojci

Za bazu:

250 g Digestive keksa

50 g omekšalog maslaca

1 žlica pirea od kestena

Za cheesecake:

500 g kremastog sira

125 g šećera

3 jaja

3 žumanjka

175 ml kiselog vrhnja

1 žličica soka limete

1 žličica ekstrakta vanilije

2 žličice ruma

350 g pire od kestena

Za sirup:

80 ml vode

60 ml ruma

1 žlica pirea od kestena

50 g šećera

15 g maslaca

*Umjesto sirupa s rumom, možete napraviti karamel sirup ili dodati omiljeni džem.

Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na 180º C i zagrijte vodu za parnu kupelj.

2. Pripremite bazu: sameljite kekse, pomiješajte s maslacem, dodajte žličicu pirea od kestena dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Smjesu stavite u kalup za pečenje promjera 23 cm s odvojivim rubom, utisnite prstima ili vilicom i prebacite u hladnjak.

3. Izmiksajte kremasti sir i dodajte šećer, jedno po jedno jaje i žumanjke. Miksajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajte kiselo vrhnje, sok limete, ekstrakt vanilije i rum i miksajte do glatke smjese. Dodajte pire od kestena.

4. Raširite veće komade folije i na sredinu stavite kalup. Priljepite foliju uz rub kalupa i stisnite uz rubove vrha kalupa.

5. U kalup stavite kremu s kestenima i stavite ga u lim za pečenje. Ulijte vodu koju ste prethodno zagrijali do polovice lima za pečenje (otprilike 3 cm). Pecite sat vremena.

6. Kalup izvadite iz lima i prebacite na rešetku za hlađenje.

7. Cheesecake prebacite u hladnjak preko noći, a zatim izvadite i ostavite na sobnoj temperaturi prije posluživanja.

8. Sirup možete pripremiti i dan ranije, no prelijte ga preko cheesecakea netom prije posluživanja. Za pripremu, pomiješajte sve sastojke i otopite u manjem loncu. Kad sirup prokuha i počne se zgušnjavati, maknite s vatre i rashladite do sobne temperature, a zatim prelijte kolač sirupom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.