Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Sezonsko voće

Ne bojite se eksperimentirati: Šljive ljube slatko i slano, jednako su ukusne svježe i sušene

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 1. kolovoz 2017. u 10:57 2017-08-01T10:57:56+02:00

Svježe šljive iznenađujuće se dobro slažu s mesom – svinjetinom, junetinom i piletinom

S kolovozom smo ušli u sezonu šljiva, a kako se bude bližio rujan njihova će cijena padati. Opće je poznata činjenica da se dobro uklapa u slastice, voli i sireve, a vjerovali, ali osim suhih i svježe šljive odlično se slažu s mesom. Suhe šljive koriste se zimi i jedan od najpopularnijih umaka čiji su sastavni dio jest onaj za pašticadu. No i svježe šljive iznenađujuće se dobro slažu s mesom, svinjetinom, junetinom i piletinom. Ne bojite se eksperimentirati.

Šljiva je voćka koja podnosi slanoću, a jako je popularan snack šljiva omotana pancetom pa pečena u tavici. Predjelo, glavno jelo ili desert, šljiva se može naći u svakoj kombinaciji. Primjerice za predjelo ju poslužite sa kremastim slanim sirom, za glavno jelo napravite piletinu sa šljivama, a za desert savijaču. Za četveročlanu obitelj za tri jela potrošit ćete kilogram šljiva.

Salata s ječmom, paprikama, tikvicama i šljivama

Sastojci za 4 osobe: 200 g bisernog ječma, 4 šljive, 2 paprike, 2 tikvice, 2 limuna, menta, komadić đumbira, maslinovo ulje, sol, papar

Priprema: Skuhati ječam i ohladiti ga. Paprike oprati i peći na grill tavi sa svih strana. Pečene paprike staviti kratko u plastičnu vrećicu pa im ukloniti kožu i narezati na kockice. Tikvice također narezati na kockice i kratko popržiti na tavici te dodati paprikama. Začiniti maslinovim uljem, sokom i koricom limuna, naribanim đumbirom i krupno sjeckanim listićima mente. Pustiti u hladnjaku 20 minuta. Nakon što su se paprike i tikvice marinirale dodati im ječam i šljive narezane na kockice, dobro promiješati i poslužiti.

Šljive koje se u Hrvatskoj najčešće koriste i kupuju su one ljubičaste, sorte bistrica, ali se u supermarketima, ali i tržnicama mogu pronaći i crvene i bijele šljive.

Bogate vitaminima i mineralima šljive potječu iz Azije, a stari Rimljani su je konzervirali sušenjem, baš kao što i mi danas činimo. Svježi plod šljive u 100 grama samo 46 kalorija, od vitamina ima najviše beta-karotena, vitamina C, vitamina E, folne kiseline, niacina i vitamina B6, dok od minerala obiluje kalijem. Osim toga šljiva sadrži i topljiva dijetetska vlakna koja snižavaju kolesterol u krvi i povoljno utječu na našu probavu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.